Meerderheid Kamer tegen sluiting gevangenissen

Boevenpakje

Opluchting in Groningen en Drenthe. De sluiting van gevangenissen in Veenhuizen en Ter Apel lijkt voorlopig van de baan. Zolang dit kabinet er zit.

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer liet woensdag weten deze kabinetsperiode geen besluit te willen nemen over sluiting van gevangenissen in ons land. Dat is tot maart volgend jaar, als er weer Kamerverkiezingen zijn. Daarmee zijn de acht met sluiting bedreigde gevangenissen voorlopig gered, waaronder Veenhuizen en Ter Apel.

De Drentse commissaris van de Koning, Jacques Tichelaar, die de politieke delegatie uit het Noorden woensdag aanvoerde in Den Haag, is tevreden. ,,We kunnen vooruit. Wat er de volgende kabinetsperiode gebeurt, zien we dan wel weer.”

Ander kabinet, ander beleid, bedoelt Tichelaar. Provinciale Staten van Drenthe en Groningen boden de voorzitter van de Kamercommissie Justitie een petitie aan tegen de sluiting van de gevangenissen in het Noorden. Die is ook ondertekend door de gemeenten Noordenveld, Groningen en Vlagtwedde.

De dreiging voor Veenhuizen en Ter Apel is nog niet voorbij. Het besluit is uitgesteld. Daarom is het massaal naar Den Haag afgereisde gevangenispersoneel wel opgelucht, maar echt gerust dat de banen (ruim 600 in het Noorden) gered zijn is men niet. ,,Ik hoop hier over een jaar niet weer te zitten”, zegt voorzitter Karin Landman van de ondernemingsraad van de gevangenis Veenhuizen.

Geen belofte

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) wil de gevolgen van uitstel in het kabinet bespreken, maar gaat door met de uitwerking van de plannen. Hij vindt het moeilijk zich te binden aan de uitspraak van zijn voorganger en partijgenoot Fred Teeven twee jaar geleden. Die beloofde krimpregio’s als Groningen en Drenthe te ontzien bij bezuinigingen op gevangenissen.

,,Dat is een lastig punt. Ik heb net de hartenkreten van mensen uit Ter Apel tot me genomen. De uitspraak van Teeven is gevoeld alsof er niets zou gebeuren. Ik herhaal die woorden niet. Hoe lang die belofte van mijn voorganger duurt, durf ik ook niet te zeggen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu