Meerderheid raad Aa en Hunze voor hotel met 70 recreatiewoningen aan rand Gasselterveld

De bouw van het hotel met 70 recreatiewoningen aan de rand van Gasselterveld kan doorgaan. Een meerderheid van de gemeenteraad van Aa en Hunze sprak donderdagavond haar steun uit voor het plan.

Zo komt het hotel De Hondsrug bij Gasselterveld eruit te zien.

Zo komt het hotel De Hondsrug bij Gasselterveld eruit te zien. Artist's Impression: KR8 architecten

Gemeentebelangen, VVD en CDA zijn voor het plan en daarmee is een meerderheid in de raad bereikt. Collegepartij GroenLinks is tegen, alsmede de andere oppositiepartijen.

MI Vastgoed Ontwikkeling wil resort De Hondsrug, een hotel met zeventig kamers en zeventig recreatiewoningen, bouwen aan de rand van het Gasselterveld. Op de plek aan de Bosweg waar vroeger een motel stond. Burgemeester en wethouders staat achter de plannen.

Drie insprekers tegen

Drie inwoners van Gasselte spraken donderdagavond in. Ze zijn tegen het plan voor het resort. Ze vinden de plannen te groot en niet passend bij een natuurgebied waar de recreatiedruk al hoog is met twee goed bezochte waterplassen, het Boomkroonpad, veel mountainbikers, andere fietsers en wandelaars.

Er zijn 37 bezwaren tegen het resort ingediend en enkele inwoners van Gasselte boden het college onlangs een petitie aan onder het mom ‘Laat Gasselte niet het Zandvoort van Drenthe worden’. De petitie werd ruim duizend keer ondertekend.

Initiatiefnemer Elien Nijland zei niet te snappen dat het college de bezwaren en de petitie naast zich heeft neergelegd. Ze drong er bij de gemeenteraad op aan geen toestemming te verlenen voor het plan. ,,Dat bespaart ons een stap naar de Raad van State.”

Eén inspreker voor

Eén inspreker liet een ander geluid horen. Jos Krapels van manege Gasselte vindt dat met het resort een lelijke plek in Gasselte wordt opgeknapt. Hij denkt dat het Gasselte veel zal brengen. ,,Ondernemers in het dorp zullen er van profiteren. Zij zijn voorzichtig hun mening te geven, omdat dit hun klandizie kan kosten.”

Meerdere raadsfracties spraken hun verbazing uit over het collegebesluit om de 37 zienswijzen en de petitie naast zich neer te leggen. Ze riepen het college en de projectontwikkelaar alsnog met omwonenden in gesprek te gaan. Ze zijn bang dat de rust waar het natuurgebied om bekend staat, in de knel komt. ,,We moeten de kip met de gouden eieren niet opofferen aan rupsje Nooitgenoeg”, aldus Lukas Koops van GroenLinks.

‘Slechts honderd ondertekenaars uit Gasselte’

Wethouder Henk Heijerman denkt dat protesten tegen het resort vooral te maken hebben met de problemen rond de zwemplas Gasselterveld. Vorig jaar leverde dat grote parkeerproblemen in het bos op.

Heijerman heeft de petitie na ontvangst eens goed bekeken en nageplozen waar de ondertekenaars vandaan komen. ,,Nog geen honderd ondertekenaars komen uit Gasselte. De anderen kwamen onder meer uit Limburg, Zeeland en Den Helder. Dat kon je aan de postcodes zien.”

De wethouder vindt niet dat hij in dit stadium van de plannen weer met tegenstanders om tafel moet gaan. Een gemiste kans, aldus enkele fracties.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu