Meeste aangehouden boeren die protesteerden bij Wijster worden niet vervolgd. Enkeling krijgt boete

Een lang lint politiebusjes stond klaar om het erf van Henk Fikkert in Wijster op te rijden. Foto: DvhN

Het grootste deel van de 63 mannen, vrouwen en kinderen die 8 juli zijn aangehouden na de boerendemonstratie bij afvalverwerker Attero in Wijster wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Het OM erkent nu dat er negen mensen onterecht zijn aangemerkt als verdachte.

Dat valt op te maken uit brieven die zijn verstuurd naar alle verdachten en een bericht van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland. Vijftien aanwezigen bij de demonstratie - verboden door de Veiligheidsregio Drenthe vanwege de aanwezigheid van tractoren - hebben een strafbeschikking gekregen van 390 euro.

,,Die boete gaan we aanvechten”, laat Zwalastino Guichelaar weten.

Guichelaar is een van de 35 mensen die een brief van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft gekregen. Guichelaar wordt niet vervolgd en krijgt ook geen boete. De politie blijkt nu ook negen personen te hebben aangehouden tijdens de demonstratie die ‘ten onrechte als verdachte waren aangemerkt omdat bleek dat zij geen onderdeel uitmaakten van de demonstratie’, schrijft het OM.

Waarom het gros van de boeren niet wordt vervolgd staat niet in de brief. Het OM wilde in eerste instantie niet reageren. Later is het alsnog met een reactie gekomen via een persbericht.

Daarin staat onder meer dat de zitting van 19 november (waarop de verdachten zich zouden moeten verantwoorden voor de boerenprotesten in Wijster) niet doorgaat.

‘Heel rigoureus te werk’

,,Ik ken de inhoud van de brieven nog niet, dus het is lastig om heel specifiek hier iets over te zeggen’’, stelt advocaat Tjalling van der Goot, die meerdere boeren bijstaat.

,,Dat er grotendeels is geseponeerd is mooi. Als ze een strafbeschikking willen aanvechten, zijn daar volop mogelijkheden toe. Wat ik heb begrepen is dat de politie destijds wel heel rigoureus te werk is gegaan.’’

Verbod op demonstreren met trekkers

Op 8 juli demonstreerden tientallen (met name) boeren bij afvalverwerker Attero, tegen het landbouwbeleid van minister Carola Schouten en om een statement te maken bij ‘de grootste stikstofuitstoter van Drenthe’.

De boeren gebruikten onder meer trekkers en andere landbouwvoertuigen bij de demonstratie, hoewel dat in het Noorden op dat moment niet was toegestaan. Twee dagen voor de demonstratie bij Attero was tot een verbod besloten door de veiligheidsregio’s in Drenthe, Groningen en Friesland.

Steunbetuigingen

Na afloop van de demonstratie werden op het nabijgelegen erf van akkerbouwer Fikkert 63 mensen, onder wie een aantal kinderen, door een stevige politiemacht gearresteerd en in bussen naar het politiebureau in Assen gebracht. Daar brachten ze een paar uur door op een afgesloten buitenplaats, terwijl buiten het bureau steeds meer boeren zich verzamelden om steun te betuigen.

Boeren die weigerden een boete te betalen, kregen een brief mee dat zij zich op 19 november moesten verantwoorden voor de kantonrechter in Assen, maar wat de beschuldigingen waren, was niet duidelijk. Vier van hen hadden de bekeuring op het politiebureau van Assen al direct geaccepteerd.

De rest moest zich volgens politie en justitie verantwoorden voor de rechter. Maar in 35 gevallen is de zaak dus volledig geseponeerd. Dit omdat er ‘onvoldoende bewijs was dat betrokkenen deel hadden genomen aan de demonstratie’. Volgens het OM was het ook nog een complicerende factor dat de aanhoudingen zijn verricht op het boerenerf van Fikkert. En dus op een andere plaats dan waar de demonstratie plaatsvond.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu