Meeste brokkenpiloten van Drenthe wonen in Emmen: daar werden in 2020 482 verkeersongevallen geteld. Maar waar vonden de minste ongelukken plaats?

Er vinden weer meer ongelukken plaats nu het drukker wordt op de weg. Foto: ANP

In 2020 werden er in Drenthe ruim 2.400 verkeersongelukken geregistreerd. Binnen de provincie zijn de meeste brokkenpiloten te vinden in Emmen. Hier vonden vorig jaar 482 verkeersongevallen plaats, wat neerkomt op 20 procent van het totale aantal incidenten in de provincie.

Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van de politie en Rijkswaterstaat. In Drenthe vonden vorig jaar de meeste verkeersongelukken plaats in Emmen. Maar met 321 geregistreerde staat ook Assen in de toplijst.

Hoogeveen volgt met 318 verkeersongelukken op de derde plaats, Midden-Drenthe (200) en Coevorden (194) completeren de top vijf. In de gemeente Borger-Odoorn gingen verkeersdeelnemers in 2020 het minst vaak de mist in. Toch gebeurden hier vorig jaar 95 ongelukken in het verkeer.

Meer cijfers

Wanneer het aantal verkeersongelukken wordt afgewogen tegen het inwonersaantal, is de kans op een ongeval in Drenthe het grootst in de gemeente Midden-Drenthe. Per 1.000 inwoners werden hier vorig jaar zes ongelukken gemeld. Dit is vergelijkbaar met het landelijke gemiddelde van 5,9 verkeersongevallen per 1.000 inwoners.

In de gemeenten Borger-Odoorn (3,7), Tynaarlo (3,8) en Noordenveld (3,9) ligt het aantal ongelukken per 1.000 inwoners juist het laagst.

Rechte weg

De helft van alle Nederlandse geregistreerde verkeersongevallen waarbij ook het type weg bekend is, gebeurde in 2020 op een rechte weg (50,2 procent). Dit waren vooral kop/staartbotsingen en ongelukken waarbij voertuigen in de flank geraakt werden. Ook verkeersongevallen op kruispunten (22,8 procent) kwamen vorig jaar relatief vaak voor.

Nieuws

Meest gelezen

menu