Meike van der Kuip uit Paterswolde wordt 20 in 2020: Corona heeft mijn droom verpest

In de rubriek 20 in 2020 vertellen jongeren die zijn geboren in het jaar 2000 over hun leven. Wat doen deze (bijna-)twintigers, wat houdt hen bezig en hoe zien zij de toekomst? Vandaag Meike van der Kuip uit Paterswolde. Ze wordt 20 op 7 oktober.

20 in 2020: Meike van der Kuip uit Paterswolde

20 in 2020: Meike van der Kuip uit Paterswolde Foto: Corné Sparidaens

Zuid-Afrika

„Ik zou vijf maanden naar Zuid-Afrika gaan, maar ik ben eerder teruggekomen vanwege het coronavirus. Ik ben er uiteindelijk zeven weken geweest. Ik woonde met twee vriendinnen in Port Alfred, dat ligt in het zuiden, tussen Kaapstad en Johannesburg. Mijn hogeschool, NHL Stenden, heeft daar een dependance. Het was de bedoeling dat ik de modules eventmanagement en wildlife management zou volgen.

Voor die laatste zou ik negen weken op een reservaat in de middle of nowhere verblijven, in een soort tenthuisje met 24 andere studenten. De giraffen en de neushoorns lopen er gewoon langs. Het kan zelfs gebeuren dat als je ’s avonds teruggaat naar de tent je opeens oog in oog staat met zo’n neushoorn. Dan moet je worden gered. Omdat ik nu in Nederland ben, moet ik de module online volgen. Het lijkt me nog steeds leuk, maar ik kijk er nu niet meer naar uit. Corona heeft mijn droom verpest. Gelukkig zijn mijn vrienden en familie nog gezond. Dat vind ik het belangrijkst. Gezondheid staat op de eerste plaats en ik ga nog wel een keer terug naar Zuid-Afrika.”

Terug naar Nederland

„Tijdens mijn reis hoorden we over de situatie rondom het coronavirus in Nederland. Op dat moment waren er nog maar zestien besmettingen in Zuid-Afrika. Daarom dachten we dat het allemaal wel meeviel, maar de situatie in Nederland verslechterde snel. We spraken af net zo lang te blijven totdat school zou zeggen dat we terug moesten naar Nederland. Maar al snel hoorden we dat de scholen in Nederland dichtgingen. Een paar dagen later sloot ook de campus in Port Alfred.

Toen besloten we naar huis te gaan. Op dat moment was ik in tranen, ik had het er zo naar mijn zin en wilde mijn leven daar niet achterlaten. Maar in Zuid-Afrika is de zorg niet goed, ik wilde daar niet in het ziekenhuis terechtkomen. We kozen voor onze veiligheid. Op dat moment vlogen de vliegtuigen nog normaal, dus wisten we zeker dat we thuis konden komen. We moesten binnen een paar dagen afscheid nemen, alle spullen bij elkaar pakken… het waren een paar gekke laatste dagen.”

 

Andere culturen

„Ik studeer International Tourism Management in Leeuwarden. Veel mensen denken dat mijn opleiding alleen draait om reizen, omdat het woord toerisme erin zit. Dat is niet zo, ik word opgeleid tot manager met een toeristische insteek. Ik krijg ook vakken als marketing en bedrijfseconomie, het is een heel brede studie. Het is natuurlijk leuk dat je de mogelijkheid krijgt om naar het buitenland te gaan. We hebben veel reizen gemaakt.

Het is een internationale studie, alles is in het Engels. Daardoor zit ik bij veel internationale studenten in de klas en zijn er veel cultuurverschillen. Reizen en nieuwe culturen leren kennen vond ik altijd al interessant, het leert je dat iedereen een andere kijk heeft op het leven. Na de zomer begin ik met mijn laatste jaar, maar ik ben nog niet uitgestudeerd. Als alles goed gaat, ben ik bijna 21 jaar als ik klaar ben. Dat vind ik te jong om dan al aan het werk te gaan, want ik moet mijn hele leven nog werken. Daarom ga ik hierna een master volgen. En misschien ga ik wel terug naar Zuid-Afrika, want ik wil nog wel een tijdje in het buitenland wonen. Om mijn verloren reis in te halen.''

Word je dit jaar 20 jaar en wil je meedoen aan deze rubriek? Opgeven kan via  20in2020@ndcmediagroep.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu