Meisje vliegt in Ommen van fiets na botsing met wielrenner: groepje rijdt door

Het ongeluk gebeurde op het fietspad langs de Lemelerweg in Ommen. Foto: Google Streetview

Een 15-jarige meisje in Ommen is gewond geraakt nadat zij dinsdag met haar fiets in botsing kwam met een wielrenner. Het slachtoffer werd niet door één van de wielrenners geholpen.

De dader fietste volgens de politie al zwabberend door. ,,We hebben al concrete tips binnen.”

Het ongeluk gebeurde dinsdagmiddag tussen 17.00 en 17.30 uur op het fietspad langs de Lemelerweg in Ommen. Het meisje fietste uit de richting van Ommen toen het misging. Tegen de richting kwam een groepje wielrenners haar tegemoet.

De eerste wielrenners gingen nog aan de kant

,,De eersten gingen aan de kant, maar uiteindelijk werd ze toch geraakt door één van de renners achterin de groep”, laat politiewoordvoerder Sven Strijbosch weten. ,,De dader kwam zelf niet ten val, maar fietste al zwabberend weg. Die moet dus wel hebben gemerkt wat er gebeurde.”

Het slachtoffer klapte volgens de politie over haar fiets en kwam in de berm terecht. Ze liep meerdere verwondingen op. Hoe ernstig die waren, zegt de politie niet. Ook haar fiets liep schade op.

De wielrenners bekommerden zich niet om het meisje

De groep wielrenners ging er na het ongeluk vandoor zonder zich te bekommeren om het slachtoffer, aldus de politie. Het meisje werd uiteindelijk door een passerende vrouw geholpen.

De politie is op zoek naar de wielrenners die vermoedelijk gekleed waren in rode shirts. Getuigen worden opgeroepen zich te melden. ,,We hebben al concrete tips binnengekregen”, stelt Strijbosch. ,,We willen de wielrenners nog even de gelegenheid geven om zichzelf aan te geven.” Ook hoopt de politie dat de vrouwelijke hulpverlener zich meldt om haar verhaal te doen.

KNWU hoort steeds vaker kritiek op wielrenners op de openbare weg

De Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) zegt te balen van het incident. ,,Maar tegelijkertijd kan je niet veel doen”, laat een woordvoerder van de bond weten. ,,We horen steeds vaker dat er kritiek is op het gedrag van mensen op een racefiets. Al is maar een heel klein deel lid van de bond, hoor. Onze ervaring is dat leden vaak wél weten hoe het moet.”

De coronacrisis heeft voor een hoop nieuwe amateurwielrenners op de weg gezorgd, zo merkt de KNWU. ,,Dat zal komen doordat de sportscholen dicht waren. We horen wel dat deze nieuwe groep nog niet altijd begrijpt hoe ze zich moet gedragen. In onze campagne #wielernormaal wijzen we recreanten op de gedragsnormen. Stoppen bij een ongeluk hoort daar natuurlijk bij. Dat is sowieso een kwestie van fatsoen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu