Meldingen van dode schapen uit heel Drenthe, is een wolf op strooptocht? (+video)

In Zuidwolde, Oosterhesselen en Benneveld zijn afgelopen dagen schapen en lammeren gedood. Alle schapenhouders vermoeden eenzelfde dader: de wolf.

Bij de familie Groote in Zuidwolde zijn drie lammetjes gedood. Een vierde lammetje is verdwenen. Schaapherder Jantinus de Groote uit Tiendeveen ontdekte zondag vier dode schapen bij Oosterhesselen en Eise Boersma uit Benneveld vond maandagochtend zes dode Texelaars.

De zeven lammetjes van de familie Groote mochten dit weekend voor het eerst naar buiten. Voor vier liep dat slecht af. Zondagmorgen werden er drie onthoofde en aan stukken gescheurde dieren teruggevonden, een is nog niet teruggevonden. Er zijn pootafdrukken gevonden, maar het is nog niet duidelijk wat voor dier verantwoordelijk is voor de slachtpartij.

Gruwelijke foto’s

Yvonne Groote zette foto’s van de vondst online. ,,Wij willen dat de gevolgen van een aanval door een vos of een wolf bij meer mensen bekend worden.” Op de foto’s staan gruwelijke beelden: een halve romp waar de ingewanden uithangen, een onthoofd lam, een poot en een oog. Ook werden er pootafdrukken van een ander dier gevonden. ,,We weten nog niet wat het is. Er is iemand langsgeweest van Faunabeheer Drenthe die DNA-materiaal heeft afgenomen om te kijken of het om een wolf gaat”, aldus Groote.

De familie heeft aangifte gedaan. De overige lammetjes gaan nu ‘s nachts in het hok. ,,Jammer”, zegt Groote. ,,Want je wilt de lammetjes in het voorjaar buiten hebben zoals het hoort, ook ‘s nachts”.

'Dit heb ik nog nooit meegemaakt'

Ook schaapherder Jantinus de Groote uit Tiendeveen kreeg zondag de schrik van zijn leven. Tijdens het maken van zijn ronde trof hij eerst één dood schaap aan. ,,Daarna zag ik er nog drie liggen.” ,,Ze zijn allemaal in de hals- en nekstreek gepakt. Het was één en al gaten en bloed. Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt de schaapherder.

Na de ontdekking belde hij de politie en Faunabeheer. Ook in Oosterhesselen is DNA afgenomen. ,,Dat gaat naar Wageningen voor onderzoek. Over een week of twee, drie komt de uitslag."

Voor de Groote staat die uitslag al vast. Hier moet een wolf achter zitten. ,,Dit is een complete moordenaar, hij is kalm te werk gegaan. Eerst heeft ‘ie ze doodgebeten, daarna eentje aangevreten.” Dat sterkt hem in de overtuiging dat het om een wolf gaat. ,,Als er een vos bij heeft gezeten heb je in de wijde omtrek wol liggen.”

De Groote is nog steeds ontdaan van de wondst. ,,Het gaat wel natuurlijk, maar het is niet makkelijk.”

'Schapen waar je trots op bent'

Eise Boersma uit Benneveld kreeg maandagochtend rond 11.00 uur de schrik van zijn leven. Hij houdt negen rasschapen (Blauwkop en Dassekop Texelaars). ,,Ik was er gisteravond nog geweest. Toen sprongen ze blij rond. Toen ik er vanochtend kwam zag ik zes van de negen schapen bewegingsloos op de grond liggen. Ze waren aan de achterkant aangevreten en er was wol uitgeplukt.”

,,Wat ik toen dacht? Dit kan maar één dier zijn: een wolf. Mijn schapen wegen 70 kilo. Daar komt een vos niet aan. Dit wens ik niemand toe. Dat je schapen waar je trots op bent, blij mee bent, zo kwijt bent.”

Nieuws

Meest gelezen

menu