Meneer Li redde Liao-expositie Drents Museum

Gouden dodenmasker van prinses Chen van de Liao-dinastie (ca. 1018 A.D.), haar tombe is in 1986 opgegraven in Qinglongshan, collectie Archeologisch Onderzoeksinstituut van Binnen-Mongolië.

De expositie 'The Great Liao', vanaf zondag te zien in het Drents Museum, ging bijna niet door. ,,Het is aan meneer Li te danken dat het toch gelukt is”, zegt adjunct-directeur Harry Tupan.

Vorige zomer kwam uit de Chinese provincie Binnen-Mongolië verontrustend nieuws: de expositie The Great Liao kon niet doorgaan omdat in verband met lokale festiviteiten deze zomer alle nog niet getekende bruikleencontracten werden geannuleerd.

Reddingsvlucht

,,Wij hadden de expositie geregeld via Nomad, een Schotse firma die kant en klare tentoonstellingen levert”, zegt Harry Tupan. ,,Hun bruikleencontract was nog niet getekend, maar voor ons was het te kort dag om het zomaar op te geven.” Tupan vloog met directeur Annabelle Birnie naar Hohhot om te redden wat er te redden viel. ,,We hebben vier dagen onderhandeld om alle eerder toegezegde objecten toch naar Assen te krijgen. We moesten vooral vechten voor het gouden masker van de prinses van Chen, een topstuk.”

Eind november vorig jaar kwam alles alsnog rond, met grote dank aan ‘meneer Li’, zegt Tupan. ,,Hij is onze postillion d’amour . Als oud-bondscoach van de Chinese tafeltennissers is hij een grootheid in China. Hij is ook bondscoach geweest in Nederland en heeft Bettine Vriesekoop nog getraind. Meneer Li krijgt alle deuren open in China.”

Grote naam

‘Manager China affairs’ staat op het visitekaartje van Li Ji Shu, die inmiddels 27 jaar in Nederland woont. ,,Ik heb eerder ook bemiddeld bij het naar Assen halen van de exposities van het terracottaleger van Xi’an en de Tang-dynastie”, zegt de Chinese Groninger. ,,Het was dit keer een hopeloze situatie, maar het is gelukt. In China moet je mensen kennen om iets voor elkaar te krijgen. En doen wat je zegt. Het helpt natuurlijk dat ik een grote naam ben in China.”

Uiteindelijk wist de delegatie alle objecten die Nomad zou leveren op eigen naam naar Assen te krijgen. ,,Het voordeel daarvan was dat we een eigen ontwerp konden laten maken”, zegt Tupan. ,,Maar we hadden wel erg weinig tijd. Ik ben trots op onze mensen dat het zo goed gelukt is.” Ook meneer Li is trots. ,,Heel mooi”, zegt hij. Hij hoopt het Drents Museum nog vaker bij te staan. ,,In 2019 volgt misschien nog een groot project met China.”
---

In de bijlage Vrijdag meer over The Great Liao.

Nieuws

Meest gelezen

menu