Menwedstrijden met propvol programma in Exloo. Rijders uit Noorwegen, Australië, Oostenrijk, Italië en Nederland verschijnen aan de start

Ingmar Veneman in actie op het NK.

Ingmar Veneman in actie op het NK. Foto: Wilco van Driessen

Ruim 150 menners doen mee aan de menwedstrijden van 22 tot en met 26 maart in Exloo. De rijders komen uit de hele wereld: Australië, Spanje, Duitsland, Denemarken, België, Oostenrijk, Noorwegen, Italië en Nederland.

Veel Nederlandse menners grijpen de gelegenheid aan om te starten op een internationale wedstrijd in eigen land. Ruim de helft van het deelnemersveld komt uit eigen land. Het is volgens Lieuwe Koopmans van de organisatie een mooi voorproefje op het EK en WK in augustus dit jaar.

Programma zit propvol

Vanaf woensdag 22 maart arriveren de deelnemers op de terreinen van Hippisch Centrum Exloo. Donderdag 23 maart is de eerste wedstrijddag. Dan rijden de enkelspannen en paramenners hun dressuurproef op de grote zandpiste. Vrijdag 24 maart is het de beurt aan de twee- en vierspannen om hun dressuurkunsten te tonen aan het internationale jurycorps. Er nemen zowel ponyaanspanningen als paarden deel aan de wedstrijd.

„Omdat het programma propvol zit, begint de marathon op zaterdag 25 maart al vroeg. De eerste deelnemer zal om 8.00 uur van start gaan. Er zijn nieuwe hindernissen gebouwd en dat biedt de vierspanrijders en paramenners de gelegenheid om vast een voorproefje te nemen op het EK en WK (23 tot en met 27 augustus). Voor het publiek liggen alle marathonhindernissen op loopafstand van elkaar, zodat alle fans hun favoriet gemakkelijk kunnen volgen.

Climax op zondag

Het laatste wedstrijdonderdeel is de vaardigheidsproef. Deze wordt zondag 26 maart verreden en vormt de spannende climax van de wedstrijd. „Dit laatste onderdeel bepaalt wie uiteindelijk de winnaars zijn. Het publiek zal die dag ogen en oren te kort komen, want er worden twee parcoursen in de grote zandbaan gebouwd”, aldus Koopmans.

Toeschouwers zijn van harte welkom. Op alle dagen is de toegang gratis.