Meppel gaat bijna 100 vluchtelingen opvangen op een hotelschip aan de Paradijsweg. 'Maar we moeten ook onze eigen inwoners niet vergeten'

Opvang van asielzoekers. ANP

Meppel krijgt een hotelschip voor vluchtelingen. De boot krijgt een tijdelijke ligplaats aan de Paradijsweg ter hoogte van nummer 6a, tussen de brandweerkazerne en Sportschool easyActive. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten.

Het schip biedt plaats aan maximaal 98 mensen. De noodopvang geldt tot uiterlijk 1 april 2022; tot die datum is de boot beschikbaar.

Naar verwachting komen de eerste vluchtelingen halverwege november naar Meppel. De kosten van de opvang komen voor rekening van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

Voorstel voor crisisopvang

Met de aanleg van een hotelschip levert Meppel een bijdrage een de urgente problematiek rondom de opvang van asielzoekers. De doorstroming vanuit asielzoekerscentra naar woningen stokt. De hoge instroom aan vluchtelingen momenteel in het opvangcentrum in Ter Apel maakt de situatie nog nijpender.

Met stoom en kokend water bereidde het college van b en w van Meppel in de afgelopen dagen een voorstel voor crisisopvang voor waarover de gemeenteraad donderdagavond besloot. Alle fracties spraken hun waardering uit aan het college dat Meppel haar verantwoordelijkheid neemt in deze noodsituatie.

‘Maar we moeten onze eigen inwoners ook niet vergeten’

„We zien ook de beelden van de mensen in nood. Het is fijn dat Meppel adequaat reageert,” aldus Sandra Wolvekamp-Bloemert (CDA). „Maar we zien ook uitdagingen. Niet iedereen zal positief staan tegenover het voorstel. Er zijn zorgen die breder leven in de samenleving.”

Ook Eduard Annen (Sterk Meppel) gaf gelijk aan in te stemmen met het voorstel. Annen: „We zien de beelden van Ter Apel van mensen die op een kluitje zitten, dat moeten we niet willen. De mensen moeten op een menswaardige manier worden opgevangen. Maar we moeten ook onze eigen inwoners niet vergeten, want het betekent wel wat als er zo’n boot komt te liggen.”

Burgemeester: ‘W ie denkt dat het één groot feest is op zo’n boot, zou dat nog weleens vies tegen kunnen vallen’

De woordvoerders van de fracties vroegen bij portefeuillehouder burgemeester Richard Korteland onder meer aandacht voor een contactambtenaar voor bewoners en ondernemers, de tijdelijkheid van de voorziening, veiligheid en dagbesteding en medische zorg voor de vluchtelingen.

„De veiligheid op de boot wordt georganiseerd door het COA, voor de openbare ruimte ben ik verantwoordelijk,” zei Korteland. Hij maakte zich in zijn bijdragen enorm sterk om in te springen op deze noodsituatie. „Ik snap ook dat er mensen tegen zijn, want het is all of a sudden . Maar mijn inlevingsvermogen start als ik mensen op karton zie slapen. En dan denk ik: Hoe zou ik behandeld willen worden? Want voor wie denkt dat het één groot feest is op zo’n boot, zou dat nog weleens vies tegen kunnen vallen.”

Hij gaf aan dat een groot deel van de dagbesteding wordt geregeld door het COA. „Maar het is geen gevangenis. Deze mensen mogen zich in de stad begeven net zoals u en ik zich in de stad mogen begeven. Onze kinderen hebben recht op onderwijs, hun kinderen ook.”

Omwonenden worden 8 november bijgepraat

Op maandag 8 november vindt er over het hotelschip een informatiebijeenkomst plaats voor omwonenden en ondernemers en andere betrokken Meppelers.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu