Meppeler vriendinnengroep wordt wakker van woningbrand op De Wheem: 'Mijn kamer was ineens fel oranje'

Vannacht woedde er een grote brand in de binnenstad van Meppel. Foto: Martijn Bijzitter

De brandweer heeft in de nacht van dinsdag op woensdag drie vriendinnen op tijd uit een pand op De Wheem in Meppel gered. Een van de meiden werd wakker van de vlammen en de rook, waarop de brandweer werd ingeschakeld. Het is nog onduidelijk of ze snel terug kunnen naar hun woningen.

René Koning werd als eerste ruw in haar nachtslaap gestoord. ,,Ik werd wakker van de stank van rook en ineens was mijn hele kamer fel oranje verlicht. Ik raakte even in paniek, maar belde meteen de brandweer.” Daarop wekte ze ook meteen haar vriendinnen Eva en Astrid, met wie ze samenwoont in de drie bovenwoningen in Meppel.

De brandweer arriveerde zo’n tien minuten later, die de meiden via de ramen uit het pand hebben gehaald. Het optreden van Koning lijkt de levens van haar vriendinnen gered te hebben, maar ook het pand. ,,Ik besef nog niet dat het allemaal gebeurd is, denk ik.” Rond 04.00 uur gaven de hulpdiensten het sein brandmeester. Toen mochten de meiden een kijkje nemen in het pand.

Het lijkt het erop dat de privé eigendommen van de vriendinnen intact zijn gebleven. ,,Met name de centrale hal en de binnenplaats zijn verwoest, en in de keuken is waterschade. We weten nog niet of we terug kunnen”, zegt Koning.

Melding van inbraak

Ook het winkelpand op de begane grond heeft veel schade geleden. Alida Elzinga van kledingwinkel Flamboyant Fashion kreeg rond 01.30 uur meldingen dat er zowel aan de voor- als achterkant van haar winkel werd ingebroken. Ze schakelde de politie in, niet wetende dat het ging om brandweerlieden die haar deuren forceerden, om toegang te krijgen tot het pand.

Wat de schade in haar zaak is, kan ze nog niet zeggen. Op het moment van spreken is ze onderweg naar het pand. ,,De deuren zijn nu dicht, dus ik weet nog niks. De vraag is of er brand- of waterschade is, maar ook of de rook in de kleding is gaan zitten en of dat nog te verkopen is. Ik ben gewoon blij dat er geen gewonden zijn gevallen.”

Woensdagochtend rond 09.00 namen de eigenaar, de aannemer, een schade-expert en de betrokkenen ter plaatse de stand van zaken op.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu