Meppeler zoekt geen politiek zwaargewicht

Meppelers willen een mensenmens. Foto: Archief DvhN.

In totaal 415 inwoners van Meppel namen de moeite via een website hun mening te geven over wat voor soort burgemeester er moet komen.

Gulden middenweg

Het resultaat is voorspelbaar. De nieuwe burgervader of -moeder is natuurlijk een mensenmens. Iemand die zich meer richt op mensen dan op taken. Meer een burgervader of -moeder dan een manager. Als het gaat om hard optreden of met elkaar om tafel te gaan bij dreigend gevaar, dan komen de Meppelers precies in het midden daarvan uit.

De nieuwe burgemeester richt zich meer op uitdagingen van de toekomst dan die van vandaag. Hij/zij communiceert over alles wat er leeft en doet dit met een informele houding. De burgemeester is meer in de wijken te vinden dan in het stadhuis, en zichtbaar aanwezig bij evenementen. Benaderbaar, kortom.

Ervaring vanuit de samenleving

De opvolger van Jan Westmaas creëert werkgelegenheid, is een verbinder, staat boven de partijen en is betrokken en daadkrachtig. En, dat zal het enige zijn waar de gemeenteraad misschien een beetje van schrikt: Hij/zij heeft ervaring vanuit de samenleving of het bedrijfsleven. Een ruime meerderheid van de respondenten prefereert dat boven ervaring in de politiek of het bestuur.

Donderdag wordt in een vergadering van de gemeenteraad met de Commissaris van de Koning een profielschets voor de nieuwe burgemeester vastgesteld. De wensen en ideeën van inwoners worden daarin meegenomen. Na het vaststellen van het profiel wordt de vacature opengesteld voor sollicitanten. Naar verwachting kan de gemeenteraad op 26 mei mei een kandidaat-burgemeester voordragen, waarna een Koninklijk Besluit volgt.

'Die ene mooie uitdaging'

Westmaas kondigde op 19 februari zijn vertrek aan. Hij stopt per 1 september en heeft zijn ambt dan precies elf jaar uitgeoefend. Burgemeester Westmaas is 62 jaar. Na een aantal jaren als raadslid in Dronten werd hij daar benoemd tot wethouder, waarna in september 2005 het burgemeesterschap van Meppel volgde.

Westmaas wil de komende tijd gebruiken om zich te oriënteren op die ‘ene mooie uitdaging’. ,,Niet méér van hetzelfde maar wel iets met maatschappelijke relevantie.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu