Meppen herdenkt Amerikaanse piloot die voor onze vrijheid vocht. Verre neef: Dit eerbetoon vervult me met trots. Wat indrukwekkend

Ruim 77 jaar nadat de Amerikaanse piloot Arch B. Luper met zijn toestel neerstortte bij Meppen, is in aanwezigheid van een verre neef een gedenkteken onthuld.

Verre neef Christopher Luper (links) onthult samen met burgemeester Renze Bergsma het gedenkteken voor de gesneuvelde Amerikaanse oorlogspiloot Arch B. Luper.

Verre neef Christopher Luper (links) onthult samen met burgemeester Renze Bergsma het gedenkteken voor de gesneuvelde Amerikaanse oorlogspiloot Arch B. Luper. Foto: Jan Anninga

Waarom ging de parachute niet open toen piloot Arch B. Luper zich probeerde te bevrijden uit het brandende toestel? Waarom kreeg zijn rouwende moeder ver weg in Amerika telkens tegenstrijdige informatie over zijn dood? Was het nou in Meppen bij Zweeloo, of toch het Duitse Meppen 45 kilometer verderop? Waarom die foto’s van het stoffelijke overschot in burgerkleding, in plaats van zijn uniform? Zijn er daadwerkelijk wapens aan boord gevonden en werden die begraven door een boer uit de omgeving?

‘Kreeg zijn moeder voor haar overlijden de juiste antwoorden?’