Meppen krijgt Buitengasthuis dat verpleegkundigen in de schijnwerpers zet. ‘We willen jongeren laten zien hoe mooi dit vak is’

Meppen krijgt eind dit jaar een Buitengasthuis dat zich gaat richten op verpleegkundigen.

Het Buitengasthuis aan de Mepperstraat is gevestigd in de verbouwde boerderijstal en maakt onderdeel uit van de toenmalige boerderij Erve Nijenhuis.

Het Buitengasthuis aan de Mepperstraat is gevestigd in de verbouwde boerderijstal en maakt onderdeel uit van de toenmalige boerderij Erve Nijenhuis. Eigen foto

Het Buitengasthuis aan de Mepperstraat is gevestigd in de verbouwde boerderijstal en maakt onderdeel uit van de toenmalige boerderij Erve Nijenhuis. De officiële opening staat gepland in december.

Volgens initiatiefnemer Johan Lambregts richt het intiatief zich op student-verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten.

,,Hun werk is vaak onzichtbaar. We hebben tijdens de Covid-19 pandemie weer eens gezien hoe belangrijk deze beroepsgroep is voor een goede gezondheidszorg. We willen met het Buitengasthuis een bijdrage leveren aan de zichtbaarheid van verpleegkundigen en ook aan jongeren laten zien hoe mooi dit vak is.”

Het Buitengasthuis ontleent zijn naam aan het Buitengasthuis in Amsterdam , waar destijds de eerste professionele verpleging in ons land gestalte werd gegeven.

Imago van verpleegkundig beroep

Lambregts - zelf verpleegkundige - wil er naast beroepsontwikkeling graag een kleinschalige workshopruimte van maken, in combinatie met tentoonstellingen over de verleden en heden van de verpleegkunde. ,,Denk daarbij aan onderwerpen als het imago van het verpleegkundig beroep”.

Ook zal er - waar mogelijk - aandacht worden geven aan lokale onderwerpen uit de geschiedenis, heden en toekomst van de wijkverpleging in Drenthe.

,,Daarnaast willen we de tuin weer herstellen tot een Drents boerenerf met schapen en bloemenweiden. De tuin willen we af en toe openstellen voor publiek.”

Masterclasses, workshops en bijeenkomsten

Vanaf december 2021 is er een tentoonstelling te zien over het imago van het verpleegkundig beroep: Wat een beeld van een verpleegkundige .

Voor verpleegkundigen staan In de winterperiode 2021-2022 een serie masterclasses op het programma. Thema’s die aan de orde komen zijn onderwijs, imago, beroepsidentiteit en leiderschap.

De accommodatie in Meppen is ook te huur voor kleinschalige workshops en bijeenkomsten in de verpleegkunde. Voor de catering werkt men samen met bedrijven uit de directe omgeving.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu