Het woonplezier moet nog komen in de Mercuriushof in Assen. Heibel met bouwer Geveke nog niet vergeten

De rode gevels zijn fris geboend, de voortuintjes keurig aangelegd. Op deze druilerige dag hangt een serene rust tussen de nieuwbouwwoningen van de Mercuriushof in Assen. Een schril contrast met de loopgravenoorlog die eerder dit jaar woedde tussen bewoners en bouwer Geveke. ,,Het woonplezier moet nog komen.”

Enkele weken geleden liep Martijn Gils, directeur woningbouw bij Geveke, een rondje door de Mercuriushof. ,,Verdikke, dacht ik, wat is het hier een mooie wijk geworden.” Gils werd afgelopen zomer deelgenoot van een hoogopgelopen ruzie tussen enerzijds bewoners van het nieuwbouwproject en anderzijds Geveke.

Een gepeperde mail die hem onder ogen kwam, was voor hem de druppel. ,,Toen ben ik me ermee gaan bemoeien”, zegt Gils.

Woonplezier overschaduwd

Breek Joop de Rooij de bek niet open over gepeperde communicatie. Samen met z’n vrouw betrekt hij sinds eind vorig jaar een woning in een van de twee appartementencomplexen van de Mercuriushof. De Rooij, secretaris van de Vereniging van Eigenaren (VvE), kijkt vanuit zijn woonkamer uit over het Kanaal en het stadscentrum daarachter. ,,Een heerlijke plek”, zegt hij, om daar meteen aan toe te voegen dat het woongenot het afgelopen jaar werd overschaduwd door heibel met Geveke.

Op de Mercuriushof zijn vorig jaar in totaal zeventig nieuwe woningen opgeleverd: 48 appartementen, 10 stadsvilla’s met uitzicht op Het Kanaal en 12 hofwoningen aan de Doctor Schaepmanstraat en Venestraat. Maar wat een nieuwbouwfeestje had moeten worden, werd een cocktail van geruzie, onwil en onbegrip.

‘Fout na fout’

Eigenlijk, zo stelt De Rooij achteraf, was het vanaf dag één mis. De huizen en de appartementen waren eind vorig jaar weliswaar klaar, maar het terrein eromheen was nog een grote zandvlakte. Riolering was nog niet aangelegd, laat staan parkeerplekken, terwijl dat al wel klaar had moeten zijn. ,,Het was nog een bouwput”, zegt De Rooij. Onbegrijpelijk, vond de VvE, die haar beklag deed bij de aannemer en de projectleider.

In diezelfde periode kwam aan het licht dat de achtertuinen van de hofwoningen waren aangelegd op eerder afgegraven grond van de voormalige gemeentelijke vuilnisbelt. Wat bleek: de gesaneerde aarde was waarschijnlijk terug geschept in de achtertuinen.

,,Fout na fout”, concludeert De Rooij.

‘Loopgravenoorlog’

Zes achtertuinen moesten opnieuw worden afgegraven, evenals vier voortuinen en een deel van het trottoir. Ook dat verliep allerminst soepeltjes. De tweede sanering duurde een maand langer dan gepland, tot onvrede van de bewoners die nog altijd hun gedroomde tuinen niet konden aanleggen. ,,De communicatie met Geveke verloopt uiterst moeizaam, zacht uitgedrukt”, zei een buurtbewoner daarover.

De VvE kaartte dit en nog enkele zaken aan bij Geveke, onder meer over te laag aangelegde schuurtjes en trottoirs. Het bouwbedrijf wuifde de verwijten weg en zo kon het zijn dat een toonaangevend nieuwbouwproject ontaardde in gesneer over en weer. Op het hoogtepunt van dit dispuut verliep de communicatie tussen de kemphanen alleen nog via hun advocaten. ,,Een loopgravenoorlog”, vat De Rooij samen. ,,Iedereen zette de hakken in het zand.”

Strijdbijl begraven

Ergens in die periode, rond de zomer, kwam directeur Martijn Gils de stevige mailwisseling onder ogen. Geen goede reclame, besefte hij. Hij regelde een gesprek met de VvE, waarin oud zeer uit de lucht werd gehaald. ,,Uiteindelijk zijn we er met alle partijen uitgekomen”, zegt Gils, die niet tevreden is over hoe alles is verlopen bij de Mercuriushof. ,,Achteraf had het eerder opgelost moeten worden. Maar achteraf is het makkelijk om een koe in de kont te kijken.”

Met de feestdagen voor de deur lijkt de strijdbijl begraven. Trottoirs zijn opgehoogd, parkeerplaatsen aangelegd en binnenkort worden de laatste mantelbuizen geplaatst. Ook een etterende ruzie tussen Geveke en woningbouwcorporatie Actium, eigenaar van een serie rijtjeshuizen naast de Mercuriushof, over een verkeerd geplaatst hek is intussen beslecht. ,,Het was een zakelijk iets. Dat is nu de wereld uit”, zegt Rob Hoogeveen, manager vastgoed bij Actium, daarover.

Als goedmaker voor het verpeste woonplezier heeft Geveke een barbecue aangeboden voor alle bewoners van het nieuwbouwproject. Wat De Rooij betreft, is daarmee de kous af: ,,Het feestje komt dus nog.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu