Met de huifkar de boerderij rond: op koeiensafari in de Drentse natuur

Op vakantie in Drenthe en toch op safari. Koeiensafari. Boerin Elvira uit Nieuw-Balinge rijdt elke woensdag met een huifkar door het natuurgebied rond haar boerderij, op zoek naar de kudde Limousinrunderen. Dagblad van het Noorden reed mee.

Op koeiensafari in de Drentse natuur.

Op koeiensafari in de Drentse natuur. Foto: Gerrit Boer

Elvira van Maanen kijkt nog een keer achterom voordat ze de trekker in de versnelling zet en van het erf afrijdt. ,,Hebben jullie vertrouwen in een vrouwelijke chauffeur?’’ Haar stem klinkt uit de zwarte luidspreker die bovenin de lange huifkar hangt. Retorische vraag. In de kar met elf volwassenen en dertien kinderen klinkt wat gelach. ,,Mooi, dan gaan we op zoek naar koeien’’, zegt de boerin.

Van Maanen en haar man Jaap wonen sinds twee jaar in Drenthe. Na een paar jaar als bedrijfsleiders te hebben gewerkt op een boerderij in Wamel, een dorp met net geen tweeënhalf duizend inwoners in het Land van Maas en Waal, besloten ze dat het tijd was om voor zichzelf te beginnen. Ze overwogen het buitenland, maar kozen voor Nieuw-Balinge.

Niet boeren voor de bulk

Ze wilden niet ‘boeren voor de bulk’, maar voor de directe omgeving, en proberen hier op creatieve wijze hun bedrijf in balans te brengen. En ze wilden vooral ook mensen vertellen wat ze doen. En dat gaat nou eenmaal makkelijker in het Nederlands.

In de boerderijwinkel verkopen ze kazen, eieren, sappen, jam, honing, groente, fruit, aardappelen, zuivel, rund- en kippenvlees. Vrijwel alles komt uit Drenthe. En vlees van eigen runderen, natuurlijk.

Elvira en Jaap van Maanen hebben een hechte samenwerking met natuurbeschermende instanties. In de nabije omgeving van hun boerderij De Hooge Stoep, grenzend aan het Mantingerzand, pachten ze grond van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Grazen en oogsten gebeurt in nauw overleg.

Op koeiensafari

Drie keer per week vertelt Elvira mensen in de huifkar achter de trekker over het leven op de boerderij. Twee keer per week exclusief voor gasten van een hotel uit de buurt, op woensdagochtend voor iedereen die maar mee wil op ‘koeiensafari’.

Vandaag een mengeling van wat bekenden van Jaap en Elvira en mensen uit de buurt met familie elders uit het land. Zoals Jacomijn en Maurice Jacobs uit Helmond. Met hun kinderen Eline (13) en Ben (16) zijn ze twee weken op vakantie bij nicht Willemijn en haar man Bernd en de kinderen in Zwiggelte.

,,Heerlijk, even op vakantie in eigen land’’, zegt Jacomijn. ,,We zijn al een week bij mijn broer geweest in de buurt van Doetinchem en nu kamperen we bij Willemijn en Bernd op het erf. We hebben allemaal mooie dagtrips in Drenthe bedacht voor de komende weken.’’ Het is dochter Eline al opgevallen hoe mooi en verzorgd de Drentse dorpen zijn.

,,We komen dadelijk over een zandweg. En dat is dus gewoon openbare weg hier in Drenthe’’, legt Van Maanen ondertussen uit. Laat het gerust aan vreemde ogen over om de schoonheid van de provincie te zien.

Trekker met huifkar rolt, schudt en hobbelt verder. Rechtsaf, langs de Schotse hooglanders van een collega-boer en uiteindelijk linksaf het natuurgebied in waar een van de drie koppels Limousin runderen van Elvira en Jaap graast.

Tante An is de baas

,,Dit is de groep met Harrie de stier’’, vertelt Van Maanen, terwijl ze de trekker naar de koeien stuurt. En dan hebben ze verderop nog de koppels met stieren Matador en Nestor. Honderdeenentachtig runderen in totaal. Vorige week is de jongste geboren, de oudste is veertien en heeft al negen keer een kalfje gekregen. En als Matador een beetje zijn best doet, komt daar nog een tiende keer bij.

,,Maar in deze groep is niet de stier, maar Tante An de baas. Vernoemd naar mijn eigen tante Anja. Ook een beetje een bazig type’’, vertelt de boerin, terwijl ze met een emmer met voerkorrels langs de runderen loopt.

Het publiek hangt inmiddels half uit de kar. Kinderen kijken hun ogen uit, ouders maken gretig foto’s. De zon en de wolken zorgen voor een schitterende fotomoment.

,,Dit is toch prachtig. Deze natuur, zo met die grazende koeien’’, zegt Jacomijn.

Ad-hoc politiek

Van ver komt Harrie aangesjokt, maar hij is te laat voor de laatste korrels (,,Dat is-ie vaker.’’). Hij reageert zich af door even tegen de grote trekkerband aan te duwen (,,Het is maar goed dat-ie dat niet bij de huifkar doet.’’) Dierlijk machogedrag op nog geen twee meter afstand. De safari is een schot in de roos.

Maar hebben Jaap en Elvira er goed aan gedaan door voor deze prachtige plek in Drenthe te kiezen?

,,De laatste maanden twijfelen we wel’’, vertelt ze eerlijk. ,,Regels zijn er overal, ook in het buitenland. Maar wat het vooral zo moeilijk maakt is het gebrek aan lange termijnvisie bij de overheid. Het is allemaal ad hoc-politiek. Daar lopen de meeste boeren tegenaan. Wij ook. Ook al doen we zo veel om de natuur in stand te houden. Het zijn niet per se alleen maar de stikstofmaatregelen, het is elke keer iets. Eerst was het fosfaat, nu stikstof, en de volgende dossiers liggen alweer op de plank. Dat het moeilijk is, is niet zozeer een probleem. Het is meer de onzekerheid.’’

En dan is het tijd voor de koffie. Geserveerd op het openbare bospad, met kruidenkaas en worst en gehaktballetjes van eigen dieren.

Verrassende combi, bijzonder smaakvol.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu