Met de trekker de Grossglockner op. Johan Heijink met zes kameraden uit Drenthe als team Coevorden naar Tractor WK in Oostenrijk: 'Ik rij de grootste'

Op de trekker 13 kilometer de Grossglocknerstrasse in Oostenrijk op. Johan Heijink uit Coevorden en zijn zes Drentse kameraden doen zaterdag mee aan het Tractor Wereldkampioenschap in Bruck.

Johan Heijink (links) en Gert Kerssies voor hun vertrek naar het WK-Tractorrijden in Oostenrijk.

Johan Heijink (links) en Gert Kerssies voor hun vertrek naar het WK-Tractorrijden in Oostenrijk. Foto: Jan Anninga

De grote Steyer 280 A van 68 pk staat op de vrachtwagen. De kleinere Steyer 86E van 18 pk staat op de aanhanger. ,,Die gaat achter de bus”, zegt Johan Heijink (56). Woensdagmorgen is hij vertrokken naar Oostenrijk om mee te doen aan het Traktor Weltmeisterschaft voor oldtimer in Bruck, Tirol.

Op de bergweg langs de Grossglockner, met 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk, moeten 500 deelnemers zaterdag twee keer een parkoers bergop afleggen. Heijink: ,,We beginnen na de tolpoort. Je moet het eerste stuk in dezelfde tijd proberen af te leggen als het tweede deel. Winnaar is het team met de tijden die het dichtst bij elkaar liggen.”

Enige ploeg uit het Noorden

Team Coevorden is de enige ploeg uit het Noorden die aan het WK voor oude tractoren meedoet. ,,Er zijn nog drie teams uit ons land, maar die ken ik niet. Ons team bestaat uit kameraden uit Coevorden, Oosterhesselen en een familie uit Steenwijksmoer. We zouden twee jaar geleden al meedoen, maar dat hebben we afgeblazen en vorig jaar is het WK afgelast vanwege corona”, zegt Johan Heijink.

De elektro-engineer van grondverzetmachines uit Coevorden doet met één van van zijn zes Steyertractoren mee aan het kampioenschap. ,,Ik rij de grootste, de 280 A van 68 pk. Ik denk dat ik een uur doe over die twee stukken op de Grossglocknerstrasse en verwacht gemiddeld met een snelheid van 13 kilometer de berg op te rijden. Mijn kameraad Gert Kerssies rijdt op de kleine Steyer.”

Der König unter den Traktoren

Heijink is verknocht aan het Oostenrijkse tractormerk Steyer, dat na de oorlog opkwam. ,, Der König unter den Traktoren . De grote trekker heb ik van mijn opa gekregen, hij was loonwerker. Ik was 15 jaar en hij zei ‘die mag jij hebben’. Ik was geen voetballer, ik hield van trekkers. Eerlijk gezegd heb ik in het begin slecht voor dat ding gezorgd. Ik ging er mee naar trekker-trekwedstrijden en zo. In 2003 dacht ik, dat kan eigenlijk niet en ben drie jaar bezig geweest hem te restaureren. Nu rij ik er toertochten mee en ga er mee naar trekkertreffens.”

Team Coevorden gaat niet alleen voor de wedstrijd naar Oostenrijk, maar ook voor het plezier. Heijink: ,,Vrijdag worden de teams gepresenteerd op een alp, zaterdag is de wedstrijd met na afloop de prijsuitreiking en zondag gaan we Frühshoppen . Om elf uur aan het ontbijt met muziek en bier.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu