Met deze app van Rick Hoeksema uit Eelde herkent je smartphone bloemen

Met je smartphone kun je de natuur beter leren kennen. Rick Hoeksema uit Eelderwolde maakte een app voor verwilderde bloemen bij stinzen in Friesland.

Rick Hoekema ontwikkelt een app waarmee stinzenplanten zijn te herkennen. Foto Geert Job Sevink

Rick Hoekema ontwikkelt een app waarmee stinzenplanten zijn te herkennen. Foto Geert Job Sevink

Nog een paar weken en het is weer zover. De tuinen bij de Friese stinzen en de borgen in Groningen schieten dan weer in de prachtigste kleuren. Het is een erfstukje van de voormalige adellijke bewoners van deze landgoederen, die in de alpenlanden bijzondere plantjes verzamelden voor in hun tuin.

Rick Hoeksema uit Eelderwolde heeft samen met Stinzenflora-kenner Heilien Tonckens en natuurfotograaf Wil Leurs een app ontwikkeld waarmee iedereen deze plantjes beter kan herkennen. Vrijdag 9 februari presenteren ze de app op ‘De Schierstins’ in Veenwouden.

Levendige ruilhandel onder liefhebbers

In de achttiende eeuw trokken de welgestelde eigenaren van stinzen en borgen naar Alpenlanden om daar bijzondere plantjes te verzamelen. ,,Het was in de tijd dat de strakke Franse stijl in de tuinarchitectuur plaatsmaakte voor de lossere Engelse landschapsstijl’’, vertelt Hoeksema.

,,Onder de liefhebbers ontstond een levendige ruilhandel in de bollen van deze plantjes. Op die manier haalden ze plantensoorten naar Noord-Nederland die hier niet van nature voorkomen.’’

Stinzenflora

De grond rondom de stinzen bleek volgens Hoeksema zeer geschikt voor deze plantjes. Ze gedijden er goed en verwilderden in de loop der jaren. Nog steeds komen ze elk jaar op. Ze hebben de naam ‘stinzenflora’ gekregen vanwege de geschiedenis van de Friese landhuizen, maar de plantjes komen ook bij andere landhuizen, in kloostertuinen en oude boerderijen voor.

Het gaat bijvoorbeeld om de bostulp, de gele anemoon en het Haarlems klokkenspel. Van veel stinzenplanten zijn ook gekweekte soortgenoten. Zo bestaat er een wilde narcis en een gekweekte narcis. ,,De verwilderde exemplaren staan minder in groepjes bij elkaar en zijn teerder dan gekweekte exemplaren’’, vertelt Hoeksema.

De stinzenplanten mogen zich nog steeds verheugen in een schare liefhebbers. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw zijn er enkele boeken over geschreven. Met de app is er nu een eigentijds naslagexemplaar, waarmee je op locatie kunt bekijken wat voor stinzenplant je voor je hebt.

Te weinig geld voor Apple-variant

De app is helaas alleen te downloaden bij Google Play. Het ontbreekt volgens Hoeksema vooralsnog aan geld om ook een variant te maken voor de Appstore van Apple. Dankzij bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Douwe Kalma Stichting en de Friese Vereniging voor Veldbiologie is de app wel gratis.

Hoeksema werkt bij Rijkswaterstaat en heeft als nevenactiviteit zijn bedrijf Nature2U. Hierin ontwikkelde hij eerder al een app om Alpenplanten mee te ontdekken en een app voor het Arboretum in Assen.

,,Deze app laat de bomen in het Arboretum praten’’, lacht Hoeksema. ,,Als je in het Arboretum bij een boom komt, geeft de boom een signaal af naar je telefoon en krijg je informatie over de boom.’’

Liefhebbers van stinzenplanten brachten Hoeksema op het idee om ook een app voor de stinzenplanten te maken. ,,Zo zetten we de smartphone in om meer kennis over de natuur te verspreiden onder de mensen en meer enthousiasme te creëren voor de natuur’’, besluit Hoeksema.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu