Met een vrachtwagensimulator uit Hoogeveen rijden leerlingen van het Esdal College in tien uur van Emmen naar Londen

Ricardo Santing op de vrachtwagen SIM. Foto: Esdal vakcollege

Met een Scania V8 met oplegger rijdt Ricardo Santing van het Esdal Vakcollege in Emmen naar Londen. Hij moet vandaag granulaat lossen bij Baxley Chemicals. Een rit van dik tien uur via Hoek van Holland, met de veerboot naar Harwich en dan door naar Londen.

Ricardo zit in de nieuwe vrachtwagensimulator van het Esdal Vakcollege. Glunderend zit hij achter het stuur van zijn zelf geconfigureerde Scania V8. Een extra dikke uitlaat voor een supersound en Ricardo is meester van de weg. Op de achtergrond zingt Henk Wijngaard over de vlam in de pijp.

De simulator is aangeschaft dankzij de regeling Sterk Techniek Onderwijs (STO). De simulator is gebouwd door Build-4-Performance uit Hoogeveen. Zij maken ook de SIM voor het Formule 1 Café van Ziggo Sport.

‘Als je je niet aan de regels houdt, krijg je een boete’

Vakdocent Gerko van IJsselmuiden zegt dat de simulator onderdeel uitmaakt van het lesprogramma Transport. ,,Met deze simulator kunnen de leerlingen als zelfstandig rijder werken met hun eigen vrachtwagen, maar ook ingehuurd worden als losse chauffeur.”

De simulator is volgens Van IJsselmuiden zeer realistisch. ,,Als je niet volgens de regels rijdt, krijg je een boete. Ook kun je schade rijden. De kosten gaan dan af van de opbrengst van de rit.”

Wat betreft nieuwe lesmethoden blijft het op het Esdal vakcollege niet bij de vrachtwagensimulator. De school is ook bezig met een lesprogramma voor hybride- en elektrische voertuigen en eentje voor drones.

Nieuws

Meest gelezen

menu