DJ Thyrza (22) uit Assen draait op TT-festival, Hello Festival en Hullabaloo. Nu gaat ze eigen muziek maken. 'Met mijn Macbook en USB-stick wil ik de hele wereld over'

Dj Thyrza Postma draait tijdens Koningsnacht in Assen en maakt er één groot feest van op het Koopmansplein.

Dj Thyrza Postma draait tijdens Koningsnacht in Assen en maakt er één groot feest van op het Koopmansplein. Foto: Marcel Jurian de Jong

Tien jaar geleden kocht ze op Marktplaats voor 50 euro haar eerste dj-setje. Nu staat Thyrza Postma (22) uit Assen op de grootste festivals van het Noorden. En ze is allround: ze draait van ABBA tot Rihanna, van urban tot techhouse. Haar volgende stap: eigen muziek maken. ,,Draaien en muziek maken. Die combinatie is mijn toekomst.”

Kijk, daar staat ze te shinen . Op het podium tijdens Koningsnacht in Assen. Een kolkend Koopmansplein voor zich. Ze heeft duizenden feestgangers in haar macht, probeert de vibe zo goed mogelijk aan te voelen. Dat is het geheime wapen van elke dj. Vorig jaar stond ze daar ook. ,,Het was super warm toen en mijn haar was letterlijk nat van het zweet. Zo tof om te doen. Even later stond ik naar een andere dj te kijken en dacht ik ‘daar stond ik ook’. Het drong op dat moment allemaal nog niet zo tot mij door.”

Was haar agenda vorig jaar al goed gevuld, dit jaar staat haar helemaal een drukke zomer te wachten. Het TT Festival in Assen, Hello Festival in Emmen en begin september voor de tweede keer tijdens Hullabaloo in Groningen. Die festivals combineert ze met andere draaiklussen, want Postma is sinds vorig jaar april professional. Begin dit jaar stond ze twee weken in een club in Gerlos in Tirol, terwijl ze ‘thuis’ in het Noorden veel uren maakt in clubs, zoals Ocean 41 en Sunny Beach in Groningen, als resident-dj.

Thyrza is allround en draait van alles, aan de hand van haar smaak. ,,Commerciële, vrouwvriendelijke meezingers. Hits voor de jeugd. Maar ook Dancing Queen van ABBA of urban, dancehall, soms wat hardstyle of techno. Ik heb de laatste tijd steeds meer boekingen van 4 tot 5 uur per avond, dus ik draai vrij breed.”

‘Je bent continu de sfeer aan het scannen’

Bepakt met een laptop met daarop een muziekbibliotheek reist ze van festival naar club. ,,Je weet nooit van tevoren hoe de sfeer is en wat je gaat draaien. Je bent continu de sfeer aan het scannen. Altijd ben je aan het switchen tussen je routines en mapjes met muziek, nadenken wat de volgende plaat is. En regelmatig de gedachte ‘oh shit, wat moet ik nu draaien’. Ik houd altijd de deur in de gaten. Wanneer dansen ze, wanneer zingen ze mee, wanneer gaan ze weg of naar het toilet. Maar het is ook een groot deel intuïtie. Voel ik de energie, voelen zij het? Vorig jaar was ik Ster van het Noorden op Hullabaloo, dat was wel de tofste ervaring tot nu toe.”

Even terug naar vroeger. Haar jeugd in Assen. Geboren in Leeuwarden, maar als baby verhuisde ze met haar ouders naar de Drentse hoofdstad. Ze groeide op in een muzikaal gezin en was zich bewust van haar muzikale DNA. ,,Mijn moeder zong veel, terwijl mijn vader piano en klarinet speelde. Zingen en dansen lag mij niet zo, kwam ik gaandeweg achter. Toch wist ik dat ik in de muziek mijn geld wilde verdienen.’’

‘Niet dat ik Afrojack op tv zag en ineens wist: ik word dj’

Op haar 12de had ze haar eerste gitaar. ,,Via YouTube leerde ik akkoorden spelen. Kort daarna kocht ik voor 50 euro mijn eerste dj-set via Marktplaats. Ik wist toen helemaal niet wat een dj of producer was, wat ze nou deden met al die knoppen. Ik wilde het zelf ontdekken.”

Een jaar later begon ze haar eigen online radiostation: ThyrzzzFM. ,,Muziek maakte me rustig en blij. Omdat ik veel naar de radio luisterde wilde ik zelf muziek gaan maken en mixen. Niet dat ik Afrojack op tv zag en ineens wist: ik word dj. Ik leerde over het verschil tussen een dj en een producer. Die laatste maakt eigen muziek, terwijl een dj bestaande tracks samen mixt en echt optreedt. De combinatie lijkt mij de mooiste en daar wil ik mij de komende jaren op richten. Mijn eigen sound qua draaien vinden, commercieel, maar toch ‘Thyrza’ met natuurlijk mijn eigen geproduceerde tracks in de set.”

Sport of muziek?

Haar oudere zus Danytha (24) maakt alternatieve hiphop en geeft dansles en haar jongere zus Kyona (19) is naast haar studie toegepaste psychologie veel bezig met theater. Thyrza stond een tijdje op een kruispunt. Kiest ze voor de muziek of voor sport? ,,Ik heb jarenlang gevoetbald en deed ook aan mountainbiken en karate. Maar na twee jaar mbo Sport en Bewegen op niveau 4 op het Drenthe College merkte dat de boekingen harder gingen. Sport was wel een uitlaatklep, maar ik kon het niet meer langer combineren.”

Heeft ze voorbeelden? ,,Niet echt. Vroeger Freddy Moreira, vanwege zijn muziekkeuze en de sfeer om hem heen. Ik kijk tegen bepaalde artiesten op, maar ik ben altijd op zoek naar mijzelf. Ik wil geen kopie van een ander zijn. Als ik een video van Charlotte de Wit zie, dan denk ik ‘wauw, zij doet het echt geweldig’. Maar zij zit in de techno, een totaal andere muzikale wereld dan de mijne.”

'Drugs tijdens het draaien, is voor mij een no-go'

Gebruikt dj Thyrza middelen die haar op de been houden? ,,Ik houd wel van een drankje, maar als ik moet rijden van en naar een boeking houd ik mij wel aan de regels. Je moet er wel mee oppassen, ik wil niet tegen een burnout zitten. Middelen kunnen wel valkuil zijn om door te kunnen gaan. Red Bull heb ik soms wel nodig met draaien. Drugs tijdens het draaien, is voor mij een no-go.”

‘Ik sta niet in korte topjes te draaien’

Thyrza is een opvallende verschijning in de door mannen gedomineerde dj-wereld. ,,Soms komen jongens op mij af en zeggen ze dat ze verbaasd zijn en dat ze vinden dat ik zo goed draai. Ik probeer mij er niet te veel bewust van te zijn, ik ben niet echt een vrouwelijk type. Ik hou van baggy kleding, heb een vriendin en ben lekker open minded . Ik sta niet in korte topjes te draaien om boekingen te vangen. Maar een make-upje, lachen en een vlotte babbel horen er wel bij. Dat is part of the show .”

Haar vriendin woont in Groningen, terwijl Thyrza in Assen bij haar vader woont. Samen verdelen ze hun tijd tussen beide steden. ,,Hoe mijn week eruitziet? Op maandag en dinsdag nieuwe muziek checken en zelf produceren, op woensdag draaien en op donderdag bereid ik mij voor op het weekend. Vrijdag en zaterdag draaien en op zondag bijslapen en uitrusten. Of iets doen met vrienden en familie. Het is wel een scene waarin je snel overwerkt raakt en daar wil ik voor waken. Vanwege een auto-immuunziekte werkt mijn schildklier te traag, waardoor ik sneller vermoeid raak. Dat is vervelend als je dj bent. Medicatie helpt bijna niet, dus ik merk dat ik meer moet slapen en daar kom ik weinig aan toe. Na een optreden bruis ik van de adrenaline en dan kan ik ook niet gelijk naar bed.”

‘Ik ben altijd aan het knutselen’

Ondertussen is Thyrza veel bezig met eigen muziek. Ze deed al mee aan het coachingstraject Hit The North, maar nu heeft ze ook een subsidie van de provincie Drenthe gekregen, als onderdeel van een programma voor talentontwikkeling. ,,Ik ben als dj altijd aan het knutselen. Tussen tempo’s en toonsoorten. Bij muziek maken doe je hetzelfde. Wat zouden mensen nog willen horen? Ik zoek die combinatie op van commercieel en mijn eigen stijl en sound. Ook met echte instrumenten, zoals gitaren, piano en drums.”

Thyrza's agenda voor de komende maanden

27 mei - Pinkster Feest4Daagse, Appelscha

10 juni - Hello Festival, Emmen

23 juni - TT Festival, Assen

19 augustus - Streetpride Festival, Groningen

31 augustus - Nacht van Steenwijk

2 september - Hullabaloo Festival, Groningen

Waar ze over tien jaar staat? Ze heeft werkelijk geen idee. ,,Dat vind ik een grote stap. Ik leef het moment. Vijf jaar geleden wist ik ook niet dat ik nu doe wat ik doe. Over vijf jaar wil ik echt als artiest staan. Dat mensen mij als Thyrza kennen, dat ze weten dat ik draai én muziek maak. Blijven draaien tijdens TT-festival en Hullabaloo, maar ook op grote festivals zoals Lowlands, Mysteryland en Tomorrowland. Met Macbook en USB-stick in m’n rugzak de hele wereld over, dat is mijn aspiratie.”