Met nieuwe miljoenenorder houdt scheepswerf Royal Huisman in Vollenhove wind in de zeilen

De scheepswerf van Royal Huisman aan het kanaal bij Vollenhove. Foto: Royal Huisman

Waar de scheepsbouw het moeilijk heeft, weet Royal Huisman in Vollenhove aardig te ontsnappen aan de wereldwijde malaise. Naast luxe zeiljachten worden er sinds enkele jaren ook motorboten gebouwd. Deze week maakte de scheepswerf bekend een nieuwe miljoenenorder te hebben binnengehaald.

Huisman gaat een motorjacht bouwen die op het moment van de contractondertekening met een lengte van 52 meter het grootste sportvisjacht ter wereld is. Over wie de opdrachtgever is en wat die precies betaalt voor zijn schip doet Royal Huisman zoals gebruikelijk geen mededelingen, maar het zal opnieuw vele tientallen miljoenen euro’s zijn. Voor minder doen ze het niet in Vollenhove.

 Maar de geheimzinnigheid is dit keer nog groter dan bij de bekendmaking van andere opdrachten. De werf wil ook nog niets prijsgeven van het ontwerp en hult zich in stilzwijgen over het moment dat de bouw begint, de tewaterlating en de toekomstige thuishaven van het sportvisjacht.

Met beide voeten op de grond

Maar dat ze bij Royal Huisman blij zijn met het binnenhalen van deze order mag duidelijk zijn uit het ronkende persbericht dat woordvoerder Jurjen van ’t Verlaat deze week verstuurde. Groeien de bomen bij Royal Huisman dan nog steeds tot in de hemel? Van ’t Verlaat: ,,Dat is een beeld wat door de jaren heen misschien in onze omgeving ontstaan is door de mooie jachten die we bouwen.’’

Maar volgens hem is Huisman ‘een normaal bedrijf waarbij alle bijna 300 collega’s in vaste dienst, van werkvloer tot directie, ‘met beide voeten op de grond staan, ondanks de luxe die we voor onze klanten maken.’ Van 't Verlaat: ,,Daarom hebben veel gezinnen maandelijks brood met lekker beleg op de plank en profiteren ook de lokale middenstand en veel leveranciers uit de regio.’’

Van ‘t Verlaat geeft toe dat de afgelopen paar jaar het aantal collega’s in vaste dienst iets kleiner geworden is, terwijl het aantal mensen dat werkt aan de jachten juist is toegenomen door middel van tijdelijke arbeidskrachten en personeel van gespecialiseerde partnerbedrijven.

,,We zijn erg blij zijn dat in deze bijzondere tijd, waarin veel bedrijven ook in onze markt het lastig hebben, de totale werkgelegenheid zelfs licht is toegenomen. Ook het aantal vaste krachten vertoont een opgaande lijn.’’

Nieuwbouwportefeuille

Royal Huisman heeft momenteel een goed gevulde nieuwbouwportefeuille. Twee zijn in aanbouw, een zeiljacht van 60 meter en een motorjacht van ruim 55 meter. De andere twee, een zeiljacht van 46 meter en nu het sportvisjacht van 52 meter, zijn in ontwikkeling op de engineerafdeling.

,,Normaal hebben we twee à drie nieuwbouwopdrachten in portefeuille, nu dus vier. Dit is dus best bijzonder, ook al omdat twee contracten zin getekend in de coronatijd’’, zegt Van ’t Verlaat. Verder zijn de activiteiten flink toegenomen met forse onderhoudsbeurten en verbouwingen van boten. Daarvoor is vorig jaar in Amsterdam een tweede werflocatie in gebruik genomen.

Model

Project 406, zoals de bouw van het sportvisjacht heet, is een nog niet eerder door Royal Huisman gebouwd model. De Vollenhoofse werf is hiervoor een samenwerking aangegaan met Vripack uit Sneek, dat exterieur en interieur heeft ontworpen.

De andere samenwerkingspartners, Aqua Marine uit Malta en Bush & Noble, met vestigingen in Europa en Azië, adviseren en vertegenwoordigen de eigenaar van het schip.

Nieuws

Meest gelezen

menu