Met te zwaar beladen camper op de weg? 'Nee joh, zo'n extra zomerjurkje in onze wagen weegt bijna niks'

Zo’n een op de drie campers is te zwaar beladen, waarschuwde de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC). Campereigenaars die in Gasselte staan, maken zich niet druk. ,,Je moet gewoon voorzichtig rijden.”

Gerrit en Els Caspers bij hun camper op landschapscamping Sparrenhof in Gasselte

Gerrit en Els Caspers bij hun camper op landschapscamping Sparrenhof in Gasselte Foto: Harry Tielman

Voorzichtig smeert de 65-jarige Frits Haisma de witte zonnebrandcrème uit over zijn blote benen. Eerst links. Dan rechts. ,,Ja, we gaan zo fietsen in het mooie Drenthe. Dan kun je maar beter goed ingesmeerd zijn.”

Landschapscamping Sparrenhof in Gasselte

Haisma is samen met zijn vrouw Ypie (64) neergestreken op landschapscamping Sparrenhof in Gasselte. Een topcamping, zeggen de twee. Uitermate geschikt ook voor campers. Zelf zit Haisma voor zijn Hymer van zo’n zeven meter. Hij is erg blij met de wagen. ,,Het is al mijn derde camper. Een keer per jaar trekken we er drie weken op uit. Normaal gaan we Europa in. Maar ja, corona hè. Zelf hebben wij het al gehad. Ik heb een week in het ziekenhuis gelegen.”

De 64-jarige vrachtwagenchauffeur uit Friesland weet dat er heel wat campers rondrijden die te zwaar beladen zijn. Met alle gevolgen van dien. ,,Ik heb het in de krant gelezen. Ja, dat is wel een ding. Maar je overschrijdt het aantal kilo’s ook zo”, vertelt hij. Zelf weegt zijn camper een dikke 2900 kilo. Dus houdt hij 600 kilo over. ,,En dan hebben we nog twee elektrische fietsen mee. En Ypie en ik moeten er ook nog bij.” Hij tikt even tevreden op zijn buik. ,,Ik denk dat wij wel bij een op de drie campers horen die overgewicht hebben.”

Volgens hem is het ook nog een voorzichtige schatting van de kampeerauto-club. ,,Ik denk dat veel meer wagens te zwaar beladen zijn. Nou ja, ik denk dan maar: je moet gewoon voorzichtig rijden.”

Karnemelk van huis mee

Zelf is hij nog nooit bekeurd of aangehouden, vertelt Haisma. Het houdt hem ook niet heel veel bezig. ,,Ik zeg altijd wel tegen Ypie: overal zijn boodschappen te koop hè.” Maar daar is zij het maar deels mee eens. ,,Koffie en karnemelk neem ik toch het liefst uit huis mee.”

Even verderop staan Els (68) en Gerrit (73) Caspers uit Hoofddorp. Ook zij zeggen - het is natuurlijk ook prachtig vakantieweer - te genieten op de camping in Gasselte. Het is goed voor elkaar op de Sparrenhof, zeggen ze dan. Lekker rustig. Veel privacy. ,,Fijne camping. Wij komen graag in Drenthe.” Els Caspers vertelt dat zij wel op de hoogte is van de gewichts-regels voor campers. 3500 kilo, zegt ze. Dat is inderdaad het maximum beladen gewicht (overigens ook het maximum aantal kilo’s waarmee iemand mag rijden met een rijbewijs B).

Op de weegbrug hebben zij en haar man niet gestaan. Dat is ze te veel gedoe en Caspers is er van overtuigd dat hij niet te zwaar is. ,,En de camper ook niet”, zegt hij grappend. ,,We hebben twee lichte racefietsen bij ons. En een extra zomerjurkje weegt niets extra’s, dus daar kom je er ook niet mee.” Gerrit Caspers pakt zijn kentekenbewijs er eens bij: 2840 kilo weegt hun camper. ,,660 kilo voor andere spullen. Dan hoef ik niet op de weegbrug.”

Geijkte weegbrug

Volgens Marc van Triest, mede-eigenaar van Van Triest Trucks uit Hoogeveen, komen er regelmatig eigenaars van campers bij hem buiten de compound. Daar heeft hij een geijkte weegbrug staan. ,,Camper-eigenaars die wat onzeker zijn over het gewicht van hun voertuig kunnen naar Hoogeveen rijden en de wagen op de brug zetten. Er staat een pinautomaat bij. Voor tien euro weet je precies hoe zwaar de camper is.” Van Triest zegt dat er zo’n tien campers per week op de weegbrug in Hoogeveen staan. Bij het keuringsstation van de RDW in Groningen ligt dat aantal overigens een stuk lager: 5 a 6 per jaar, vertelt een woordvoerder. ,,Het kost 16 euro om te wegen hoe zwaar de wagen is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu