Metalband Blackbriar, beeldend kunstenaar Ilana de Boer en dichter Iduna Paalman strijden dit jaar om de Drentse Talentprijs Cultuur

Blackbriar Foto: Blackbriar

De band Blackbriar uit Assen, beeldend kunstenaar Ilana de Boer uit Assen en dichter Iduna Paalman uit Rolde zijn dit jaar in de race voor de elfde Drentse Talentprijs Cultuur.

Dat heeft Stichting Kunst & Cultuur vrijdag bekendgemaakt.

De winnaar krijgt 2.500 euro om zich verder te ontplooien en een sculptuur. De andere twee genomineerden ontvangen elk 500 euro. De jury bepaalt binnenkort wie de winnaar is, waarna die voor de start van de zomervakantie in het zonnetje wordt gezet.

Blackbriar

Eén van de drie genomineerden is de gothic rockband Blackbriar uit Assen. De band timmert al een tijdje aan de weg en heeft in eigen beheer nummers en video’s uitgebracht die miljoenen kijkers trekken van over de hele wereld.

In 2020 zette de band een crowdfunding op om de opname van een debuutalbum te bekostigen. Binnen één dag werd het streefbedrag van 25.000 euro opgehaald en de dagen erna liep het bedrag op tot 70.000 euro. Het album werd enkele weken geleden gepresenteerd.

Ilana de Boer

De 26-jarige Ilana de Boer uit Assen won in 2020 de titel Amateurkunstenaar van Drenthe. Sinds 2014 schildert Ilana. Ook maakt zij beelden. De meeste van haar werken zijn figuratief, waarin ze vooral wil laten zien dat iets moois niet perfect hoeft te zijn.

Iduna Paalman

Iduna Paalman uit Rolde sleepte met haar gedichtenbundel ‘De grom uit de hond halen’ de Poëziedebuutprijs 2020 in de wacht. De 30-jarige Paalman werd in 2019 door de Volkskrant uitgeroepen tot literatuurtalent van het jaar.

In totaal 27 kandidaten

Volgens K&C zijn dit jaar 27 verschillende kandidaten in totaal 161 keer voorgedragen. Bij de selectie heeft de jury de prestaties over 2020 beoordeeld, alsook de mogelijke artistieke ontwikkeling en de potentie om door te groeien.

Eerdere winnaars

Vorig jaar won celliste Mare Keja uit Anderen de prijs, in 2019 was dat beeldend kunstenaar Anne-Will Lufting uit Nieuw-Amsterdam en in 2018 musicalster Willemien Dijkstra uit Sleen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu