Mallorca, Ibiza, Faro, Korfoe en Turku in Finland. Dit is waarom de Duitse luchtvaartmaatschappij Green Airlines kiest voor Groningen Airport Eelde en deze rol speelde de Meyer Werft

Green Airlines gaat vanaf juli vliegen naar vijf nieuwe bestemmingen van Groningen Airport Eelde. Waarom kiest de Duitse luchtvaartmaatschappij voor Eelde?

Groningen Airport Eelde.

Groningen Airport Eelde. Foto: Groningen Airport Eelde/Kas van Zonneveld

Mallorca, Ibiza, Faro, Korfoe en vanaf september Turku in Finland. Met deze vijf bestemmingen is Green Airlines gelijk de grootgebruiker van vakantievluchten op Groningen Airport Eelde. Corendon staat in het zomerschema op drie bestemmingen: Antalya, Bodrum (beide Turkije) en Kreta. TUI vliegt op Gran Canaria en het Griekse Zakynthos, Sunair naar het Britse kanaaleiland Guernsey.

De basis voor de komst van Green Airlines naar Eelde is gelegd door oprichter Stefan Auwetter van de Duitse luchtvaartmaatschappij en de directeur van de Meyer scheepswerf in Papenburg, dat grote cruiseschepen bouwt.

Turku

,,Die twee kennen elkaar. Meyer heeft ook een scheepswerf in Turku in Finland en veel werknemers vliegen regelmatig naar Turku en andersom. Meyer wil graag een goede vliegverbinding op werkdagen naar Turku, vanaf een luchthaven niet ver van Papenburg. Eelde is een klein vliegveld met een vlotte afhandeling. Maar alleen een vlucht naar Turku kan niet uit, je hebt er meer nodig. Vandaar dat we verder zijn gaan kijken. Ik ken mensen van de luchthaven Eelde goed en we zijn gaan praten. Daar zijn de vier vakantievluchten uit voortgekomen”, zegt Klaus Marx van Green Airlines.

Green Airlines heeft zelf geen vliegtuigen, maar verkoopt vliegtickets naar vaste bestemmingen en doet de marketing daarvoor. Voor de vluchten vanaf Eelde huurt het bedrijf een Embraer E190 in van German Airways. Dat toestel voor honderd passagiers wordt op Eelde gestationeerd en staat bekend om zijn lagere kerosineverbruik, lagere CO2-uitstoot en minder geluid.

Klimaatvriendelijk

De keuze voor de Embraer is bewust, zegt Marx. Green Airlines ziet zichzelf als de eerste klimaatvriendelijke regionale luchtvaartmaatschappij in Duitsland en wil CO2-uitstoot van toestellen en het bedrijf compenseren in de regio. Hoe? Door per passagier meer uitstoot te compenseren dan de emissie die een vlucht veroorzaakt, aldus de groene vliegmaatschappij.

Marx: ,,We hebben langs de startbaan in Paderborn een akkerstrook met een lengte van een kilometer met bloemen ingezaaid. In Rostock hebben we struiken laten planten die CO2 opnemen. We gebruiken geen plastic in de cabine en halen alles voor de catering uit de regio. Dat geeft minder transportkosten en dus minder uitstoot.”

Herstel moeras- en heidegebieden

Ook zet Green Airlines zich volgens zijn website in voor het behoud van oude fruitboomgaarden in Wiesbaden en steunt het bedrijf Naturefund met het herstel van moeras- en heidegebieden in Nedersaksen en behoud van regenwouden in Costa Rica. Wat Green Airlines rond Eelde aan klimaatcompensatie gaat doen is nog niet duidelijk. ,,We moeten nog plannen maken”, aldus Marx.

In de luchtvaartwereld wordt met argusogen gekeken naar de groene ambities van Green Airlines. Specialisten spreken van een eerste stap naar duurzame luchtvaart, maar doelen in de luchtvaart worden al jaren bij lange na niet gehaald. Vliegtuigen die een beetje zuiniger zijn zorgen volgens hen niet voor de daling in CO2-uitstoot, zeker niet zolang luchtvaartmaatschappijen vliegen op belastingvrije kerosine. Overheden moeten hen verplichten duurzamere brandstof te gebruiken en belasting te betalen zoals iedereen, aldus deskundigen.

Mooi dat er initiatieven zijn voor elektrisch vliegen en biokerosine

De Duitse luchtvaartmaatschappij heeft niet voor Eelde gekozen omdat de noordelijke luchthaven een voortrekkersrol wil vervullen op het gebied van duurzaam vliegen: op elektriciteit of op waterstof. Ook de aanwezigheid van een fabriek voor biokerosine in Delfzijl speelt geen rol bij de keuze voor Eelde, erkent Marx. ,,Maar mooi dat die initiatieven er zijn, wellicht kunnen we daarin in de toekomst een rol van betekenis spelen.”

Green Airlines ziet ook een rol voor Eelde in het winterschema als de vluchten naar zomerbestemmingen zijn afgelopen. Marx: ,,We denken na over vluchten naar Salzburg en Scandinavian Mountains Airport”. Naar die laatste bestemming op de grens van Zweden en Noorwegen wil reisorganisatie BBI Travel op de luchthaven Eelde komende winter ook reizen organiseren. Vorige winter zijn deze vluchten vanwege corona niet doorgegaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Groningen Airport Eelde
Vliegveld Eelde
menu