Middelbare school in Assen stelt mondkapjes verplicht in de bovenbouw

Alleen de leerlingen op de locatie Lariks moeten vanaf volgende week een mondkapje dragen. Foto: ANP/Koen van Weel

CS Vincent van Gogh stelt mondkapjes verplicht op de locatie Lariks in Assen. Leerlingen vanaf de vierde klas en medewerkers moeten binnen het gebouw een kapje dragen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

De maatregel geldt niet voor de locaties Salland en die in Beilen. Dit zijn vmbo-locaties, Lariks is voor havo en vwo en op die school zitten dus naar verhouding veel meer oudere leerlingen. „De discussie gaat vooral over de vraag in hoeverre jongeren vanaf vijftien jaar het corona-virus kunnen overdragen”, verklaart locatiedirecteur Koos Nieuwland. „Ik wil de leerlingen en medewerkers zo goed mogelijk beschermen.”

Niet dwingend voor kinderen met astma

Nieuwland zal wel enige coulance tonen met leerlingen die het mondkapje weigeren. „Ik krijg al e-mails van ouders die zeggen: mijn kind heeft astma. In zo’n geval ga ik het niet dwingend opleggen. Zo’n kind moet dan wel in de klas voldoende afstand houden.”

De maatregel geldt in eerste instantie tot 1 september. „We houden er rekening mee dat leerlingen het virus onbedoeld hebben meegenomen van vakantie. Als blijkt dat over twee weken, wanneer de incubatietijd voorbij is, het aantal besmettingen in Drenthe nog zo laag is als nu, dan zullen we de mondkapjesplicht snel afschaffen.

Andere scholen, zoals het Roelof van Echten College in Hoogeveen, proberen het risico op besmetting te verkleinen door niet de leerlingen, maar de leraren telkens van lokaal te laten wisselen. Maar dit werkt niet in de bovenbouw, zegt Nieuwland, want leerlingen hebben dan verschillende vakkenpakketten. „Ze volgen de lessen in verschillende groepen en dan moeten ze dus ook naar verschillende lokalen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu