Midden-Drenthe overstag: toch fietspad naar veenbrug Smilde

De gerestaureerde en verlengde veenbrug in Smilde wordt bereikbaar voor fietsers. Foto: eigen foto

De gemeente Midden-Drenthe is overstag: er komt toch een fietspad naar de historische veenbrug in Smilde. Daarmee gaat een langgekoesterde wens in vervulling.

Het college van B en W heeft besloten het pad, dat al jaren als ontbrekende schakel te boek staat, op te pakken als dorpsinitiatief. Dit betekent dat het in samenwerking met het Bewonersplatform Smilde wordt gerealiseerd. Binnenkort worden ‘verkennende gesprekken’ met grondeigenaren gevoerd.

Opvallende draai

De draai is opvallend, want tot voor kort wilde de gemeente niets weten van een apart project. Bij herhaling zei wethouder Jan Batelaan dat de mogelijke aanleg van het pad zou worden meegenomen in het nog op te stellen gemeentelijke fietspadenplan. En nu is de gemeente ineens bereid het pad toch naar voren te halen en het samen met de bevolking aan te leggen.

Roelof Matien is niet alleen de man achter de veenbrug (een pad van dwarsgeplaatste boomstammetjes dat was bedoeld voor droge transporten door het veen) en de restauratie ervan, maar hij zet zich ook al jaren in voor een fietspad er naartoe.

Te vroeg om te juichen

Matien wordt in de rug gesteund door raadslid Charles de Haas van Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork. De Haas is blij dat het pad uit het fietspadenplan is gelicht, maar vindt het nog veel te vroeg om de vlag in top te hijsen. ,,Het wordt nu gepresenteerd als een soort dorpsommetje. Het wordt kleiner gemaakt en ik weet niet waarom. Verder ben ik heel benieuwd hoe het nu verder gaat. Gaat de wethouder zelf in onderhandeling met de grondeigenaren of laat hij dat ook aan het dorp over? Dat laatste lijkt me geen goed idee.’’

De Haas heeft (weer) schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Wordt vervolgd.

Nieuws

Meest gelezen

menu