Midden-Drenthe zet weer een stap richting permanente bewoning op recreatiepark De Hullen bij Drijber

Is permanente bewoning van recreatiewoningen op recreatiepark De Hullen bij Drijber straks toegestaan? (Foto ter illustratie)

De gemeente Midden-Drenthe gaat nader onderzoeken of recreatiepark De Hullen (bij Drijber) kan veranderen in een bungalowpark waar permanente bewoning en recreatieverhuur naast elkaar bestaan. De Vereniging van Eigenaren is positief gestemd.

,,Goed nieuws, we komen nu in een onderhandelingsfase’’, reageert VVE-voorzitter Aad Borst op de brief die hij afgelopen week van het gemeentebestuur heeft ontvangen.

Daarin staat dat de eerste fase in het proefproject, de verkenning, positief is afgerond en dat de gemeente concludeert dat er mogelijkheden zijn om het park met 96 recreatiehuisjes te veranderen in een park waar ook permanent gewoond mag worden. ‘Let wel: wij kunnen nog geen toezeggingen doen’, waarschuwt de gemeente.

Illegale bewoning wordt gedoogd

,,Als VVE weten we exact wat we willen, maar dat moet de gemeente ook maar net willen’’, zegt Borst. ,,Die is tot nog toe vrij terughoudend, maar we gaan in verdere onderhandeling en daar zijn wij positief over.’’

Borst en de VVE zijn sinds 2016 bezig om een andere bestemming op het park te krijgen. Ongeveer driekwart van de huisjes wordt permanent bewoond, wat illegaal is, maar gedoogd wordt. Borst is zelf eigenaar van een huisje dat hij als vakantiewoning gebruikt, maar is van mening dat De Hullen een geschikt park is om permanente bewoning toe te staan en te combineren met recreatieve verhuur of permanente vakantiehuizen. Een van de voornaamste argumenten was vier jaar geleden dat huisjes niet worden opgeknapt zolang eigenaren en bewoners geen duidelijkheid hebben.

De provincie concludeerde een aantal jaren geleden dat verspreid door Drenthe vakantieparken liggen waar niet of nauwelijks nog gerecreëerd wordt. Die parken zien er misschien keurig uit, maar zijn niet meer zo in trek bij vakantiegangers. Om deze ‘niet-vitale parken’ te kunnen ‘transformeren’ worden per park plannen opgesteld door gemeenten en parken, ondersteund door een provinciale werkgroep. Een proces dat jaren kan duren.

Park zoekt kwaliteitsimpuls

In de komende fase moeten VVE en gemeente onder meer duidelijk bepalen wat er met het park zou moeten gebeuren, hoe het een kwaliteitsimpuls kan krijgen en wat de financiële gevolgen zijn.

,,We moeten het bijvoorbeeld gaan hebben over afvalscheiding’’, legt Borst uit. De gemeente geeft in de brief aan dat ze ervan uitgaat dat in de toekomst op De Hullen afval gescheiden wordt. Nu belandt het in een grote container. ,,Maar als elk huisje drie containers moet krijgen, komen er 288 kleine containers op het park. Terwijl ik weet dat Attero (de nabijgelegen afvalverwerker, red.) het prima vindt, één grote container.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu