De overgrootvader van Eline Jongsma was een NSB-burgemeester. Voor Kamp Westerbork maakte ze een documentaire over deze verborgen familiegeschiedenis

De overgrootvader van Eline Jongsma joeg als NSB-burgemeester een Joods gezin de dood in. Met haar man Kel O’Neill maakte Jongsma voor Herinneringscentrum Kamp Westerbork een Instagram-documentaire over deze lang verborgen familiegeschiedenis.

Eline Jongsma en Kel O'Neill tijdens de onthulling van hun kunstproject His Name Is My Name in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Eline Jongsma en Kel O'Neill tijdens de onthulling van hun kunstproject His Name Is My Name in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Foto: Boudewijn van den Breemer

Het is zo’n tien jaar geleden dat Eline Jongsma (42) bij haar vader aan de keukentafel zat. Daar hoorde ze, bijna tussen neus en lippen door, dat haar overgrootvader in de Tweede Wereldoorlog lid was van de NSB. Zijn naam was Gerrit Jongsma en hij bekleedde een burgemeesterspost in Krommenie, een klein plaatsje in Noord-Holland.