Milieudefensie hoopt op inzage werkprogramma reparatie gasput Nijensleek

Foto: ANP Foto: Roos Koole

Energiebedrijf Vermilion wil niet dat een werkprogramma voor het vervangen van een twee kilometer lange metalen pijp in een oude gasput in Nijensleek openbaar wordt gemaakt, zo bleek donderdag bij de Raad van State.

Milieudefensie Westerveld kan evenwel niet wachten totdat de Raad een uitspraak van de Amsterdamse bestuursrechter bevestigt en inzage krijgt in dat werkprogramma. Milieudefensie hoopt op die manier meer inzicht in de werkwijze van Vermilion, een energiebedrijf dat hoofdzakelijk kleine gasvelden opspoort en exploiteert.

Hoewel werkprogramma’s bol staan van eindeloze cijfertabellen en doodsaaie technische verhandelingen, weet Alie Eiting van Milieudefensie zeker dat ze er toch waardevolle milieuinformatie uit op kan duikelen. ’Je vindt altijd wat,’ zei Eiting tijdens een rechtszaak in Den Haag, ’en als de Raad van State het werkprogramma over de gasput van Nijensleek in hoger beroep openbaar maakt, betekent dat een belangrijke principiële uitspraak. Dan kunnen voortaan ook andere werkprogramma’s opvragen, die bijvoorbeeld over fracking gaan.’ En dat is precies wat Vermilion hoopt te voorkomen met een hoger beroepszaak bij de hoogste bestuursrechter.

Geheim

De raadsman van het Canadese energiewinbedrijf zei dat Vermilion er niet op uit is om alles in het geheim te doen. De reden dan het bedrijf de werkprogramma’s niet openbaar wil maken is omdat concurrenten dan kunnen zien hoe Vermilion werkt. En dat wil het bedrijf voorkomen. Bovendien zou de informatie die Vermilion over het vervangen van een twee kilometer roestige pijp in de oude gasput van Nijensleek vorig jaar al openbaar heeft gemaakt veel informatiever, waardevoller en verhelderender zijn dan wat er in het werkprogramma staat.

De vervanging van de pijp in februari 2019 was nodig omdat een van de twee pijpen in de put was doorgeroest. Daardoor bestond een kleine kans dat vervuild water in de bodem terecht zou kunnen komen. Want de oude gasput in Nijensleek wordt alleen nog gebruikt voor het in de grond pompen van water dat bij gaswinning in omliggende gasputten vrij komt. Dat water is ernstig verontreinigd, onder meer met benzeen en wordt in de lege gasreservoirs 2 kilometer diep onder Nijensleek gepompt.

Overigens benadrukte Vermilion in Den Haag dat de kans dat vervuild water in de ondiepere bodemlagen terecht zou komen bijna nihil was. Want alleen de binnenste pijp was doorgeroest, de buitenste pijp en de cementen casing waren nog intact.


Achterhoedegevecht

Maar Vermilion lijkt in een achterhoedegevecht verwikkeld te zijn. Immers, zelfs de Inspecteur-Generaal van de Mijnen(IMG) is inmiddels “om” en vindt dat het werkprogramma openbaar gemaakt kan worden. Volgens een woordvoerder van de IGM staat er niet of nauwelijks concurrentiegevoelige informatie in. En de informatie die wel vertrouwelijk is, is zwart gelakt. Of de Raad van State dat ook vindt, blijkt begin volgend jaar uit de uitspraak.


Nieuws

Meest gelezen

menu