Militair hof wil Admilson R. uit Hoogeveen horen over granaatincident in Afghanistan

Admilson R. en zijn broer Marcos tijdens een eerdere rechtszitting. illustratie: Archief DvhN/Annet Zuurveen

Het militair gerechtshof in Arnhem wil de van drievoudige moord Admilson R. (33) uit Hoogeveen horen over een aanslag met een handgranaat in Afghanistan in 2010. De zitting achter gesloten deuren is in april.

R. en zijn broer Marcos (32) zitten nu al jaren vast op verdenking van de drie roofmoorden in Drenthe. Volgende week horen ze of in hoger beroep opnieuw levenslang wordt geëist.

Admilson R. heeft lang als militair bij defensie gewerkt. Hij is twee keer uitgezonden naar Afghanistan. De zitting bij het militaire hof in Arnhem gaat over een incident dat  in 2010 in Uruzgan plaatsvond. Er was een explosie door een handgranaat in een pantservoertuig.

R. en zijn toenmalige dienstmaat Erik Groenendijk werden ervan verdacht dat zij hiervoor verantwoordelijk waren. Ze zijn uiteindelijk niet strafrechtelijk vervolgd.

De nu 35-jarige Groenendijk uit Bennekom raakte bij de explosie gewond. Nadat R. was opgepakt voor de roofmoorden, vielen voor hem de puzzelstukken in elkaar. Hij meent dat de Hoogevener destijds een handgranaat in het voertuig heeft geplaatst. De oud-militair vecht al jaren voor eerherstel. Samen met advocaat

Sébas Diekstra is hij een klachtprocedure gestart bij het hof om alsnog vervolging van R. af te dwingen.

Groenendijk is opgetogen over het bericht dat het hof Admilson R. wil horen. ,,Het geeft aan dat ze de zaak in elk geval serieus onderzoeken. Ik hoop dat het tot een heropening komt.

Admilson mag hier niet mee weg komen.” De zitting bij het militaire hof is 13 april. R. is niet verplicht om te komen. Donderdag is het hoger beroep van de twee broers bij het gerechtshof in Leeuwarden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu