Miljoen euro voor 'kleiner maar rijker ingericht' Veenpark in Barger-Compascuum: 'Het verhaal is er, de plek is er en het geld nu gelukkig ook'

Dit 'veenstapel-gebouw' is een van de ideeën om het park mee te verrijken. Binnenin wordt een film vertoond en gaat mogelijk de geur van verbrand turf hangen. Foto: Perspekt Studio's

Het Veenpark in Barger-Compascuum krijgt een financiële injectie van een miljoen euro van de provincie Drenthe en de gemeente Emmen om de toekomst beter aan te kunnen. Het park wordt kleiner, maar tegelijkertijd uitgebreid met onder meer een science center.

Dit blijkt uit het masterplan dat vrijdagmiddag is gepresenteerd.

Het park kampt met dalende bezoekersaantallen en is zonder subsidies niet langer levensvatbaar is. Het wordt ‘kleiner, maar rijker ingericht’. Het Harmoniummuseum, het turfstrooiselfabriekje en de molen horen er straks niet meer bij, maar blijven voorlopig wel staan.

Focus op de jaren twintig van de vorige eeuw

In het Veenpark wordt de geschiedenis van de turfontginning in de laatste helft van de 19e eeuw tot ver in de 20e eeuw belicht. Dat is te breed, vindt het bureau Perspekt Studio’s uit Haarlem, dat het masterplan maakte. Het Veenpark gaat zich in de nieuwe opzet richten op de jaren twintig van de vorige eeuw. Het park wordt compacter en het verhaal van het veen moet beter dan nu worden verteld, met technologische middelen en bruggetjes naar het heden.

Zo komt er een filmvertoning en een science center , waarbij bezoekers spelend leren over turfwinning en energie in het algemeen. Ze krijgen ook vragen over hoe zij bijvoorbeeld de toekomst zien als het gaat om energie. ,,We willen aanzetten tot nadenken’’, zegt Marièlle Beek van Perspekt Studio’s.

De gereconstrueerde huisjes op het park blijven staan en krijgen een duidelijkere thema’s. Panelen met foto’s moeten laten zien hoe het vroeger was. Ook scènes die in de woningen op de muur worden geprojecteerd, tonen hoe het er vroeger aan toe ging.

Radio’s uit de radiowinkel komen terug in de huisjes en verkondigen opdrachten

In de huisjes kunnen de bezoekers een zogeheten queste doen: een soort ontdekkingstocht met raadsels die ze moeten oplossen. Ze krijgen hiervoor een beetje geld mee, om erachter te komen hoe de mensen rondkwamen met weinig geld. De opdrachten komen tot hen via oude radio’s die in de huisjes worden gezet. Deze staan nu nog in de radiowinkel op het terrein. Die winkel past niet meer in de opzet, omdat hij is ingericht in de stijl van de jaren zestig.

Om de investeringen mogelijk te maken, investeren de provincie Drenthe en de gemeente Emmen samen één miljoen euro en dragen ze de komende jaren 110.000 euro per jaar extra bij aan de ontwikkeling van het park, tot 2024.. Het bezoekersaantal moet hierdoor stijgen van zo’n 50.000 euro nu naar 75.000 per jaar. Volgens Veenpark-directeur Harrie Keuter is één miljoen euro niet genoeg voor alles en moet er nog een miljoen bij. Hij hoopt dit met fondsen en eigen investeringen rond te krijgen.

Veenpark moet doorgroeien tot museum van provinciaal belang

Het is de bedoeling dat het Veenpark de jaarlijkse bijdrage gebruikt om door te groeien tot museum van provinciaal belang. De musea op dit lijstje kunnen rekenen op structurele steun van de provincie. Onder meer het Hunebedcentrum, het Gevangenismuseum en Herinneringscentrum Kamp Westerbork horen hierbij. Gedeputeerde Cees Bijl (PvdA) vindt het veenverhaal belangrijk genoeg om in te investeren. ,,Het verhaal van Drenthe kun je niet vertellen zonder het verhaal van het veen te vertellen.’’ Provinciale Staten en de Emmer gemeenteraad moeten nog akkoord gaan.

Beek, van Perspekt Studio’s: ,,Ik ben ervan overtuigd dat dit een extra trekpleister wordt voor Drenthe. Het verhaal is er, de plek is er en het geld nu gelukkig ook.’’ Zij roemt het stuk hoogveen in het gebied, waar bezoekers de turfwinning zelf kunnen beleven. ,,Straks heb je eerst de film en het science center , dan het eigenlijke openluchtmuseum met de huisjes en tot slot het museale topstuk: het hoogveen.’’

Smalspoortreintje en plaggenhutten blijven behouden

Het smalspoortreintje blijft. Wel zijn er plannen het station te verplaatsen. Ook de plaggenhutten, die in 1966 door inwoners van het dorp zijn gebouwd en waaruit het park is ontstaan, blijven.

De eerste veranderingen moeten voor de zomer van 2022 in het park te zien zijn. Volgens directeur Keuter zijn de ruim honderd vrijwilligers van het park enthousiast. Hij stelt dat ook in de toekomst mensen nog steeds gebruik kunnen maken van het terras en de speeltuin, zonder een kaartje te hoeven kopen. Ook benadrukt hij dat het Harmoniummuseum niet wordt afgebroken, ook al hoort het straks niet meer bij het openluchtmuseum. ,,We kijken nog wat ermee gebeurt. Misschien kan het een eigen ingang krijgen.’’

Ook de molen blijft voorlopig staan. Keuter: ,,Maar het is goed mogelijk dat we over een paar jaar de wieken eraf moeten halen, omdat het onderhoud te duur is.’’

Voor de gemeente Emmen is het niet de eerste keer dat zij met geld over de brug komt voor het Veenpark. Eind 2019 leende zij het openluchtmuseum een ton om de winter te kunnen overbruggen en zich klaar te kunnen maken voor het nieuwe seizoen. Dat zou in april 2020 beginnen, maar corona gooide roet in het eten.

Nieuws

menu