Minder Drentse huurders lopen risico op betaalproblemen

Het besteedbaar inkomen van Drenten met een sociale huurwoning is de afgelopen vier jaar gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Drentse woningcorporaties.

Laten we samen zorgen dat mensen met een minimaal inkomen beter kunnen rondkomen. Dat was in 2014 de inzet van een aantal Drentse woningcorporaties en huurdersorganisaties. Vier jaar later toont het Woonlastenonderzoek Drenthe onder tien corporaties aan dat mensen gemiddeld meer geld overhouden na het betalen van hun woonkosten.

VoorzieningenWijzer

Een groot deel van de winst is behaald door de inzet van De VoorzieningenWijzer. Die adviseert mensen over alle mogelijke besparingen en kijkt of er winst te behalen valt bij een overstap naar een andere andere zorgverzekeraar of energieleverancier. Ook brengen experts van De VoorzieningenWijzer in kaart of de huurder gebruikmaakt van alle beschikbare regelingen en toeslagen. Dit kan honderden euro’s per jaar schelen, een heleboel geld voor wie moet rondkomen van een minimuminkomen.

„We helpen op deze manier meer mensen eruit te halen waar zij recht op hebben”, zegt Jaap Boekholt, directeur van Woningstichting De Volmacht. „Daarnaast is het mooie van Drenthe dat de huren veel minder hard gestegen zijn dan elders in Nederland. Een aantal corporaties heeft zelfs de huren iets verlaagd. Dat is niet makkelijk in deze tijd.”

Kijken naar inkomen

Boekholt ziet dat de invoering van het zogenaamde passend toewijzen, waarbij wordt gekeken naar het inkomen van de huurder bij het toewijzen van een woning, ertoe heeft geleid dat het aantal huurders met een betaalbaarheidsrisico is gedaald van 32 naar 25 procent. „Een mooi resultaat, maar het betekent wel dat nog altijd een kwart van onze huurders meer uitgeeft aan levensonderhoud en wonen dan er aan inkomsten binnenkomt.”

Een deel van de mensen komt volgens Boekholt juist in de problemen nu de economie aantrekt. „Ik ken voorbeelden van mensen die ineens weer aan de bak konden, na jarenlang weinig of geen werk te hebben gehad. Dan krijgen ze het jaar erop ineens een naheffing, omdat ze net teveel hebben verdiend om in aanmerking te komen voor bepaalde toeslagen die ze altijd kregen. Niet iedereen is daarop voorbereid en je kunt op die manier lelijk in de problemen komen.”

Investeren in duurzame woningen

Hulp bieden bij het vaststellen voor welke voorzieningen je in aanmerking komt is dan ook een goede maatregel, vinden de huurorganisaties die betrokken zijn bij het onderzoek. „De VoorzieningenWijzer helpt echt”, ziet Bert Robbe van Huurdersvereniging Meppel. „Maar het is geen structurele oplossing. Zelfs als je inkomen zo hoog mogelijk is, blijven de energiekosten vaak stijgen. Daarom is de transitie naar duurzamere woningen nodig.”

Om die investeringen te kunnen doen zou de overheid minder inkomsten van woningcorporaties moeten afromen, vinden beide partijen. „De bedoeling is om komende jaren samen een vuist te maken en investeringen mogelijk te maken.”

Andere woonvormen

Ook als de energierekening van sociale huurwoningen nog verder naar beneden zou gaan, blijft er altijd een groep mensen met zo weinig inkomen dat eigenlijk elke woning te duur is, denkt Boekholt. „Een passende woning is voor hen eigenlijk niet te vinden. Daarbij komt dat de ruimte tussen een woning hebben en slapen onder de brug groot is. Er is niet echt een tussenoplossing. Misschien is het daarom een idee om over andere woonvormen na te gaan denken. Het zou bijvoorbeeld normaler moeten worden om samen met iemand anders een huis te zoeken als je zelf niet in staat bent een woning te betalen.”

Nieuws

menu