Minder bungalows in 't Wildryck

Landgoed 't Wildryck. Foto Google Street View

Bijna de helft van de eerder geplande bungalows op landgoed 't Wildryck komt er niet. De plek waar de huizen zouden worden gebouwd, blijft zoals hij is: bosgebied.

Bijna de helft van de eerder geplande bungalows op landgoed 't Wildryck komt er niet. De plek waar de huizen zouden worden gebouwd, blijft zoals hij is: bosgebied.

Het vakantiepark ten noordoosten van Diever telt op dit moment zo'n 150 bungalows. Ze zijn eigendom van particulieren. 't Wildryck wilde er in totaal tachtig grotere en luxere recreatiewoningen bij bouwen omdat daar vraag naar zou zijn. Daarvan zouden er 38 in het bos worden opgetrokken, de rest is gepland op het terrein van de huidige camping. Twee jaar geleden zette de gemeenteraad van Westerveld al het licht op groen voor de forse uitbreiding van het vakantiepark door een nieuw bestemmingsplan vast te stellen.

Zere been
Dat was tegen het zere been van een groep eigenaren van bestaande bungalows op 't Wildryck. Die zien zo veel nieuwe vakantiehuizen niet zitten. Ze vinden het zonde dat daar natuur voor zou moeten wijken. Ook geloven ze niet dat het park dankzij de nieuwe bungalows veel meer huurders zal trekken. Nadat de gemeente hun bezwaarschriften had verworpen, stapten vier van de protesterende huiseigenaren naar de Raad van State. De hoogste bestuursrechter vond afgelopen juni dat Westerveld zich er te makkelijk van af had gemaakt. Ze gaf de gemeente een half jaar om de behoefte aan zo veel nieuwe woningen te motiveren dan wel het aantal te bouwen bungalows naar beneden bij te stellen.

Geen overaanbod
't Wildryck heeft nu aangegeven dat er pas bungalows zullen worden gebouwd zodra daar kopers voor zijn gevonden. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat in de regio in elk geval geen overaanbod zal ontstaan. De voor het campingterrein bedoelde 42 bungalows kunnen er daarom komen, vindt de gemeente. Inmiddels heeft het vakantiepark sinds mei nieuwe eigenaars: de families Bergsma en De Haan. Die hebben besloten af te zien van de voor het bos bedoelde 38 woningen. Westerveld denkt nu de Raad van State en de ontevreden huiseigenaren voldoende tegemoet te kunnen komen. Als eind deze maand de gemeenteraad er zijn zegen aan heeft gegeven, worden de bijgestelde plannen verstuurd naar zowel de hoogste bestuursrechter als de bezwaarmakers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu