Minder schoolverlaters op noordelijke MBO-scholen

Minder schoolverlaters op noordelijke mbo-scholen. Foto: ANP

Het aantal jongeren dat zonder diploma van school gaat, is opnieuw afgenomen. Vorig jaar stopten 24.451 leerlingen voortijdig met school. 1200 minder dan in 2014.

Vooral scholen voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) wisten meer leerlingen op school te houden.

Het Drenthe College en Alfa-college wisten het aantal voortijdig schoolverlaters met 18 procent terug te dringen. Het Noorderpoort met 14 procent en Terra met 7 procent. Drenthe- en Alfa-college behoren daarmee tot de vijf best scorende mbo's van Nederland.

Minister Bussemaker (Onderwijs) is tevreden met de resultaten. ,,Een groot compliment aan scholen, wethouders en leerplichtambtenaren.''

Zo'n vijftien jaar geleden verlieten nog zo'n 71.000 jongeren het onderwijs, zonder dat ze een diploma hadden. Ze hebben veel minder kans op een baan en lopen eerder risico drugs te gebruiken of in de criminaliteit terecht te komen. Het ministerie besloot het aantal uitvallers daarop rigoureus aan te pakken. In vijftien jaar tijd moest het aantal tot 25.000 worden teruggedrongen. Scholen die er werk van maakten werden financieel gesteund.

Mbo's gingen daarop meer op hun leerlingen letten. Jongeren die spijbelden of die op hun stageadres niet op kwamen dagen, werden eerder in hun nekvel gegrepen. Door oplossingen voor hun problemen te zoeken, bleven velen binnen de poort.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu