Minder stress voor honden in nieuwe vleugel dierentehuis Beilen

Alwin Tol en Ingrid Dekker in de nieuwe vleugel van het dierentehuis. Foto: Gerrit Boer

Minder stress voor de honden en betere werkomstandigheden voor de dierenverzorgers. De nieuwe vleugel van het Provinciaal Drents Dierentehuis in Beilen is van alle gemakken voorzien.

,,We zijn er heel blij mee”, zegt beheerder Arwin Tol tijdens een korte rondleiding. De nieuwe vleugel van het Drentse asiel en pension voor honden en katten zou zaterdag feestelijk worden geopend door commissaris van de Koning Jetta Klijnsma. Vanwege corona is besloten om dat af te blazen.

Het is zeker drie jaar geleden dat de eerste plannen al werden gemaakt voor de uitbreiding, omdat het dierentehuis vooral in de vakantieperiodes te weinig ruimte had voor honden in het pension. ,,Als het hoogzomer was zaten we vol. We moesten vaak nee verkopen. Jammer voor de baasjes, maar ook voor ons. Want de inkomsten van het dierenpension zijn heel belangrijk voor ons. De eigenaren van de betalende gasten dragen bij aan de financiering van de kosten van de opvang van asieldieren.”

Nieuwe speelweides

In Beilen worden jaarlijks ongeveer 1100 katten en 200 honden opgevangen tot ze een nieuw baasje hebben of tot ze terug kunnen naar huis. Door de uitbreiding is het dierentehuis volgens Tol ongeveer een derde groter geworden. De nieuwe vleugel is voorzien van vier blokken met in totaal zestien moderne hondenkennels met dubbele deuren. ,,Dat is voor onze veiligheid. Want er zitten ook weleens honden tussen die niet zo leuk zijn.” Het nieuwe deel is ook voorzien van een opslagruimte en er zijn ook zes speelweides bijgekomen. Alles is afgeschermd, zodat de honden minder stress hebben.

Met de nieuwbouw is eind vorig jaar begonnen. Dit voorjaar was alles klaar voor gebruik. Maar door corona is het hondenpension volgens Tol nooit vol gekomen. ,,Veel mensen hebben afgeboekt, omdat ze niet op vakantie gingen. Voor de herfstvakantie waren juist weer flink wat reserveringen, maar ook daarvan zijn er al veel afgezegd. Het betekent flink inkomstenverlies voor ons. Gelukkig hebben we ook donateurs en stichtingen die ons steunen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu