Minder verdachten vervolgd voor oudejaarsrellen in Elim

Niet vijf, maar drie meerderjarige mannen worden strafrechtelijk vervolgd voor openlijk geweld tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling in Elim.

Donderdag zouden vier mannen voor de rechtbank moeten verschijnen, omdat ze vuurwerk en stenen naar de politie en brandweer zouden hebben gegooid bij oudejaarsrellen in het dorp. Het Openbaar Ministerie (OM) is tot de conclusie gekomen dat tegen twee mannen (20 en 31) onvoldoende bewijs is.

Verboden wapen bezit

,,Getuigen hebben gezien dat ze met vuurwerkpistolen rondliepen”, zegt een OM-woordvoerster. ,,De mannen ontkennen dat ze die hebben gebruikt.” De wapens zijn 30 januari in beslag genomen. De mannen uit Elim en Hollandscheveld moeten donderdagmiddag voor de politierechter verschijnen op verdenking van verboden wapenbezit.

Brandende bouwkeet

Donderdagmorgen behandelt de meervoudige strafkamer de zaken tegen twee mannen (22 en 27 jaar) uit Elim. Zij worden ervan verdacht dat ze zwaar vuurwerk en stenen naar de brandweer en de politie hebben gegooid. Zo’n zeventig jongeren keerden zich tegen de brandweer die een brandende bouwkeet wilde blussen. Vorige week zijn bij de jeugdstrafrechter leer- en werkstraffen geëist tegen vier vermeende relschoppers van 16 en 17 jaar. In januari moet nog een verdachte (21) voor de rechtbank verschijnen.

Eerste zitting voor lezersjury

De lezersjury van Dagblad van het Noorden gaat de zitting van donderdagmorgen bijwonen. De leden van de jury volgen de gehele strafzaak. Ze geven daarna in DvhN hun eigen oordeel. Het is de eerste zitting van de nieuwe lezersjury van DvhN in Drenthe. Om de maand gaan juryleden mee naar een strafzaak in de rechtbank in Assen. Het Openbaar Ministerie en de rechtbank werken mee aan het project dat inzicht geeft over het verloop van een strafproces, hoe wordt bepaald of een verdachte schuldig is of niet en op welke manier wordt besloten wat de juiste straf is.

Nieuws

Meest gelezen

menu