Minister Van Nieuwenhuizen: Geen jaarlijkse miljoenenbijdrage voor luchthaven Eelde

Minister Van Nieuwenhuizen wil geen structureel geld steken in Groningen Airport Eelde. Foto Archief DVHN

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur wil jaarlijks geen miljoenen euro’s in Groningen Airport Eelde steken. Dat antwoordt ze op Kamervragen van SP en Partij voor de Dieren.

Eelde heeft een bijdrage van 6 tot 8 miljoen euro per jaar van het Rijk nodig om te kunnen overleven. Dat geld is nodig voor de infrastructuur (als onderhoud landingsbaan) en de beveiliging van de noordelijke luchthaven, zo staat in de onlangs gepresenteerde nota ’Visie, strategie en toekomst Groningen Airport Eelde’ van de directie en Raad van Commissarissen van Groningen Airport Eelde.

Nu het geld er niet komt, lijkt het vliegveld in grote financiële problemen te komen. Dit jaar stevent Eelde af op een verlies van 2 miljoen euro en als er niets verandert loopt dat de komende jaren op naar 4 miljoen.

Luchthavens zijn zelfstandige ondernemingen

Volgens minister Van Nieuwenhuizen ziet het kabinet luchthavens als ‘zelfstandige ondernemingen, die zelf verantwoordelijk zijn voor de bekostiging van hun activiteiten. Structurele rijksbijdragen passen niet binnen het luchtvaartbeleid.’ ,,Ik heb recent in een overleg met de gedeputeerden van de provincies Groningen en Drenthe mijn standpunt kenbaar gemaakt.”

De minister wijkt met haar antwoord niet af van haar standpunt in de nieuwe concept Luchtvaartnota, die dit voorjaar verscheen. Daarin staat dat ze onder meer Groningen Airport Eelde ziet als zelfstandige onderneming en daarom geen financiële bijdragen levert.

Geen verzoek ingediend voor bijdrage

Ze schrijft in haar antwoorden op de Kamervragen van SP en Partij voor de Dieren dat Groningen Airport Eelde en haar aandeelhouders nog geen formeel verzoek heeft ingediend voor een financiële bijdrage.

Van Nieuwenhuizen stelt dat de aandeelhouders aan zet zijn om een besluit te nemen over de toekomst van de luchthaven. Dit zijn de provincies Groningen, Drenthe, de gemeenten Assen en Tynaarlo en Stichting FB Oranjewoud. ,,Zij hebben opdracht geven voor het rapport om de toekomstscenario’s voor het vliegveld te onderzoeken. Ik wil met de aandeelhouders bezien of en zo ja in hoeverre ik de gewenste ontwikkelrichting kan faciliteren en ondersteunen.”

Wel of geen geld in Eelde steken

De aandeelhouders staan voor de keuze of ze Groningen Airport Eelde overeind willen houden of willen sluiten. Kiezen ze voor voortzetting dan moeten ze de komende jaren 25 miljoen euro in het vliegveld steken. Dat geld is het restant van de 46 miljoen euro die de aandeelhouders in 2017 reserveerden voor het enige vliegveld in het Noorden.


Nieuws

menu