Minister op zoek naar oplossing apothekerskwestie Annen

Agnes Wolbert

Minister Edith Schippers komt voor de zomer met een voorstel om de apothekerskwestie in Annen op te lossen. Dat heeft ze donderdagmorgen toegezegd aan de Tweede Kamer. Dat gaat kamerlid Agnes Wolbert (PvdA) niet snel genoeg en gaat de Tweede Kamer een motie voorleggen.

Of de oplossing van de minister betekent dat de inwoners van Annen straks weer bij de huisarts in het dorp hun medicijnen kunnen halen blijft onzeker. Een kamermeerderheid wil een ‘gezond verstand oplossing’ voor de onlogische situatie waarin inwoners van Annen naar Zuidlaren moeten voor hun medicijnen, terwijl de lokale huisarts wel een apotheek heeft. De minister zegt te snappen dat dat de wenkbrauwen doet fronsen, maar meldt tegelijk dat er zo’n driehonderd huisartsenpraktijken in den lande zijn, die slechts aan een deel van hun patienten zelf medicijnen mogen verstrekken.

Gevolgen

Ze wil daarom eerst een onderzoek doen naar de gevolgen van verschillende oplossingsmogelijkheden. En die mogelijkheden wil ze 22 maart eerst bespreken met de belangenorganisaties uit de eerstelijnszorg. Ook een motie van Wolbert verandert volgens Schippers niets aan haar standpunt dat ze eerst de gevolgen moet kennen voordat ze iets aan de regels verandert.

Een ander struikelblok voor een snelle of een tijdelijke oplossing voor de in veler ogen kromme situatie in Annen is het feit dat de nieuwe apotheekvergunning voor de huisartsen in Annen nog onder de rechter is. Schippers meldde dat zowel de betrokken huisarts in Annen als de apotheek in Zuidlaren in beroep is gegaan tegen die vergunning. Zolang de vergunning onder de rechter is zegt de minister niets te kunnen doen.

Gezond verstand

De kwestie is aangekaart door Wolbert, die zelf in Annen woont. Die heeft de minister gevraagd de bestaande ruimte in de wet te benutten om in Annen tot een oplossing te komen ‘die niet indruist tegen het gezond verstand’. Het is niet uit te leggen dat inwoners van Annen de bus moeten pakken naar Zuidlaren voor hun medicijnen, terwijl de huisarts zijn patiënten uit bijvoorbeeld Anloo direct de medicijnen mag meegeven.

Een van de oplossingen die Schippers wil onderzoeken is een wetswijziging. Als niet de woonplek van de patiënt uitgangspunt is voor de medicijnenverstrekking - zoals nu - maar de huisartsenpraktijk is Annen geholpen. Een snellere oplossing ziet ze in een aanpassing van de regels voor apothekers. ,,Het is niet iets dat ik met een toverstokje kan oplossen, hoezeer ik dat soms zou willen’’, aldus de minister.

Zotte situatie

Agnes Wolbert blijft vinden dat Schippers meer kan doen om de zotte situatie te veranderen. Ze verwacht een Kamermeerderheid voor dat standpunt.

De discussie ging overigens niet alleen over Annen. Ook het Zuid-Hollandse Arkel is de dupe van een vernieuwde apothekersvergunning. In Arkel en Annen zijn veruit de meeste inwoners voor het behoud van de apotheek bij de huisarts.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu