Minister zwicht niet voor boycotactie noordelijke advocaten

FOTO ARCHIEF DVHN

De boycotactie van noordelijke strafrechtadvocaten maakt duidelijk nog geen indruk op minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). 

Weigeren
Strafpleiters in Drenthe, Groningen en Friesland weigeren dienst als ze door de politie worden gebeld om een cliënt bij te staan bij een verhoor.

Sinds dinsdag is de aanwezigheid van een raadsman bij een verhoor verplicht. De advocaten vinden hun rol te summier en de vergoeding te laag. Uit protest weigeren noordelijke advocaten verhoorbijstand te geven. De raadslieden adviseren hun cliënten geen afstand te doen van hun recht op bijstand. Daardoor kunnen politieverhoren niet doorgaan.

Grenzen aan mogelijkheden
Minister Van der Steur is nog niet gezwicht voor de druk van de advocatuur. Hij schrijft aan de Tweede Kamer dat een advocaat naar zijn mening voldoende kan deelnemen aan het verhoor. ,,De raadsman mag voor aanvang en na afloop van het verhoor alle opmerkingen maken en vragen stellen die hem dienstig voorkomen." 

De minister erkent dat er grenzen zijn aan de mogelijkheden van de advocaat. ,,Dat spoort met het karakter van het verhoor als middel van opsporing. Het kan onder omstandigheden nodig zijn de verdachte aaneengesloten en indringend te bevragen. “

Van der Steur zegt dat hij de vergoeding voor verhoorbijstand naar aanleiding van onderzoek eventueel nog wil verhogen. Eind mei verwacht de minister hierover meer duidelijkheid te hebben.

Volstrekt onacceptabel
Advocaat Willem Bierens uit Assen vindt de reactie van de minister volstrekt onacceptabel. ,,De minister probeert ons aan banden te leggen. Wij willen de kwaliteit van het verhoor bewaken. Dat gebeurt bij minderjarige verdachten al jaren. Uit de reactie van de minister spreekt een groot wantrouwen jegens advocaten. Ik voel me daardoor geschoffeerd." Volgens de Drentse strafpleiter gaat de boycotactie door.

Lees hier de brief van minister Van der Steur.

Nieuws

Meest gelezen

menu