Ministerie laat onderzoeken of plastic schermen in auto's een wapen kunnen zijn tegen het coronavirus

In hoeverre kunnen plastic schermen in auto's besmetting met het coronavirus voorkomen? Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat dit door de RDW onderzoeken. Foto: Getty Images

De RDW onderzoekt of plastic schermen in auto’s en busjes kunnen worden geplaatst om chauffeurs en passagiers van elkaar te scheiden. Besmetting met het coronavirus zou zo kunnen worden voorkomen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de RDW gevraagd te onderzoeken of dergelijke schermen veilig zijn en ook veilig in voertuigen geplaatst kunnen worden.

Het aanbrengen van een afscherming kan volgens de RDW nadelige effecten hebben op bijvoorbeeld de bewegingsruimte van de bestuurder, het zicht naar buiten, het zichtveld via de spiegels of de werking van de airbags. Ook TNO is bij het onderzoek betrokken.

De RDW (voorheen Rijksdienst voor het Wegverkeer) zegt geen oordeel te kunnen vormen over de mate van bescherming die de schermen bieden tegen het coronavirus, maar kan wel beoordelen of dergelijke schermen van hard of zacht plastic veilig zijn. Ook beoordeelt de RDW of het plaatsen van schermen in een voertuig voldoet aan de internationale regelgeving.

Lesauto's

Autorijschool NXXT, met 125 vestigingen in Nederland, heeft de keuze zelf al gemaakt. Vanaf 20 mei zitten de instructeurs van deze rijschool achter een scherm van plexiglas of folie. Verder wordt alles wat de leerling tijdens de rijles aanraakt na de les gedesinfecteerd: stuur, pook, handrem en deurgrepen. Bovendien behoren mondkapjes en handschoenen voor leerling en instructeur voortaan tot de vaste uitrusting van de lesauto's van NXXT.

Ook andere rijscholen hebben inmiddels zelf het initiatief genomen om zich te wapenen tegen het coronavirus. Rijschool WOLF, eveneens met vestigingen in heel Nederland, heeft besloten dat zowel de instructeur als de  leerling voortaan een mondkapje moet dragen.

Zo’n mondkapje is tijdens de les formeel niet verplicht, maar als de leerling op examen gaat wél. Het CBR heeft dit ingevoerd. ,,Wij vinden het fijn, vanwege veiligheid, maar ook om leerlingen vast te laten wennen aan het rijexamen”, zegt woordvoerster Christianne van Elewout namens WOLF.

Veiligheidsprotocol

De brancheverenigingen voor rijschoolhouders hebben inmiddels een pagina’s dik veiligheidsprotocol gemaakt met adviezen. De belangrijkste: rijschoolhouders moeten voor de lessen checken of instructeurs en leerlingen corona-gerelateerde klachten hebben.

Instructeurs moeten het voor de rijles nog eens navragen bij hun leerling en voorafgaand aan iedere les hun wagen luchten en desinfecteren. Airco en het ventilatiesysteem moeten zoveel mogelijk uit staan. En evaluatiegesprekken aan het einde van de les dienen voortaan buiten de auto en op afstand van elkaar plaats te vinden.

Nieuws

menu