Minste slachtoffers criminaliteit in Drenthe, Emmen veiligste gemeente

Emmen veiligste grote gemeente ANP

In de provincie Drenthe werden in 2015 minder mensen slachtoffer van criminaliteit dan in de rest van Nederland, zo blijkt uit de Veiligheidsmonitor.

In 2015 werd gemiddeld 17,6% van de de Nederlandse bevolking slachtoffer van criminaliteit. In Drenthe ligt dat aantal op 12,5%. In 2014 was Drenthe ook al de veiligste provincie.

Groningen doet het minder goed
Van de Nederlandse gemeenten met meer dan 70.000 inwoners is Emmen het veiligst. 12,4 % van de Emmenaren werd in 2015 slachtoffer van enige vorm van criminaliteit. Het gemiddelde ligt in grote Nederlandse gemeenten op 21,6%.

Opvallend is dat Groningen het minder goed doet. Meer dan een kwart van de inwoners (26,3%) was vorig jaar slachtoffer van een gewelds-, vermogens-, vandalisme of cyberdelict.

Daling slachtoffers
In het algemeen is er sprake van een sterke daling van het aantal criminaliteitsslachtoffers: tussen 2005 en 2015 daalde het aantal slachtoffers van criminaliteit van 3,6 naar 2,4 miljoen.

De Veiligheidsmonitor wordt jaarlijks uitgevoerd in opdracht van het CBS, het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de Nationale Politie en gemeenten.

Het volledige rapport is hier te downloaden. De NOS maakte de cijfers per regio inzichtelijk.

Nieuws

Meest gelezen

menu