Minuscule aaltjes gaan strijd aan met eikenprocessierups

De eikenprocessierupsen zijn nog maar net uit hun eitjes gekropen, of ze worden al weer flink aangepakt door bestrijdingsbedrijven. Die spuiten wolken vol minuscule aaltjes over de rupsen heen.

Met behulp van stoom worden de aaltjes in de bomen gespoten.

Met behulp van stoom worden de aaltjes in de bomen gespoten. Foto: Archief/Rens Hooyenga

Bij de bestrijding van de eikenprocessierups denk je al snel aan iemand in een wit pak die met een op een bladblazer gelijkende stofzuiger nesten vol harige rupsen opzuigt. In de zomermaanden klopt dit beeld aardig, maar de aanpak van de plaagrups gaat in het voorjaar heel anders.

Preventief bestrijden

„De rupsen zijn op dit moment nog zo klein dat je ze nauwelijks kunt waarnemen”, zegt boomverzorger Roel Timmerman. Zijn bedrijf is de grootste eikenprocessierupsbestrijder van het Noorden. „Daarom kun je nu alleen preventief bestrijden. Wij doen dat door op plaatsen waar de afgelopen jaren overlast was, aaltjes in te zetten.”

Met een grote tank achter de trekker rijden medewerkers van Timmerman sinds donderdag weer langs eikenbomen, om de aaltjes met grote druk de boom in te spuiten. De voor het menselijk oog onzichtbare parasitaire wormpjes nestelen zich vervolgens in de lichamen van de rupsen. De aaltjes scheiden bacteriën af die de rups van binnenuit verteren, waarna ze zich aan diens lichaamssappen tegoed doen. Een lekker hapje voor de aaltjes, maar - uiteraard - dodelijk voor de rups.

Geen daglicht

Deze biologische bestrijdingsmethode, dit jaar onder meer ingezet door de gemeenten Westerveld en Coevorden, moet wel ‘s avonds en ‘s nachts gebeuren, legt Timmerman uit. „De aaltjes leven normaal gesproken in de grond en kunnen niet tegen de uv-straling van de zon. Als je ze overdag in de boomtoppen spuit, gaan ze dood voordat ze de rupsen zijn binnengedrongen.”

De eikenprocessierupsen komen, in tegenstelling tot andere insectenlarven, al uit voordat de eiken volledig in blad staan. Het mooie van deze bestrijdingsmethode is volgens Timmerman dan ook dat de aaltjes zich niet kunnen richten op andere kwetsbare of beschermde soorten.

Hoeveelheid overlast is niet te voorspellen

Of de eikenprocessierupsen dit jaar net zoveel overlast gaan veroorzaken als afgelopen zomer, is volgens hem nog moeilijk in te schatten. „Onderzoekers hebben in de nazomer van 2019 minder vlinders gevangen dan het jaar ervoor. Het zou kunnen dat we daardoor minder eitjes en rupsen tegen gaan komen dit seizoen. Maar dat blijft echt ieder jaar afwachten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu