Mirte Braspenning uit Emmen wordt 20 in 2020: 'Dit is de droom van iedere hippie'

In de rubriek 20 in 2020 vertellen jongeren die zijn geboren in het jaar 2000 over hun leven. Wat doen deze (bijna-)twintigers, wat houdt hen bezig en hoe zien zij de toekomst? Vandaag Mirte Braspanning uit Emmen. Zij werd 20 op 6 juli.

Mirte Braspenning woont tijdelijk in een yurt. ,,Ach, er zit van alles hier in de yurt: kevers, muggen, wilde bijen... Leuk, toch?"

Mirte Braspenning woont tijdelijk in een yurt. ,,Ach, er zit van alles hier in de yurt: kevers, muggen, wilde bijen... Leuk, toch?" Foto: Corné Sparidaens

Wonen in een yurt

,,Ik woon tijdelijk in een yurt, zo’n ronde tent. Je leeft hier echt met de elementen. Als het warm weer is, is het hier ook heel warm en is het buiten koud, dan is het binnen ook ronduit koud. Toen het in het voorjaar na een lange droge periode begon te regenen, hoorde ik allemaal muisjes onder de houten vloer. Die wilden daar kennelijk schuilen.

Ach, er zit van alles hier in de yurt: kevers, muggen, wilde bijen... Leuk, toch? Ik heb een houtkachel om de boel te verwarmen, maar die gaat ‘s nachts uit. Vandaar dat er ook een losse radiator staat. Voor de wc moet ik naar buiten, naar een apart hokje. Daar staat een droog composttoilet. Dat is plat gezegd een grote emmer waar alles in gaat en waar ik steeds wat zaagsel overheen gooi.

In het begin heb ik me hier wel eenzaam gevoeld. Ik ben een campus gewend, met studentenhuizen en feestjes. Maar nu prijs ik me elke dag gelukkig dat ik op deze gave plek mag zijn. Het is de droom van iedere hippie.’’

Antroposofie

,,De yurt hoort bij biologisch-dynamische boerderij ‘t Leeuweriksveld in Emmen, waar ik stage loop. Ik doe de opleiding biologisch-dynamische landbouw bij de Warmonderhof in Dronten. Dat is een heel andere vorm van landbouw dan de traditionele en zelfs de biologische.

Het is gestoeld op de antroposofie: een levensbeschouwing die ervan uit gaat dat er meer is dan wij kunnen waarnemen en dat we als mens de schakel vormen tussen dat geestelijke en het fysieke. Een voorbeeld? Bij de biologisch-dynamische landbouw worden de hoorns van koeien nooit verwijderd, zoals elders wel gebeurt.

Het klopt wel dat koeien elkaar ermee kunnen beschadigen, maar wij zien de koe als minder koe wanneer hij geen hoorns meer heeft. Bovendien wordt aangenomen dat de hoorns in contact staan met de kosmos. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar het komt erop neer dat wij planten en dieren beschouwen zoals ze zijn en op die manier in leven willen houden.’’

Geërgerd aan nota Carola Schouten

,,Een hot topic op dit moment is kringlooplandbouw. Ik heb de nota van minister Carola Schouten met grote ergernis gelezen. Zij heeft het over kringlooplandbouw, maar nergens wordt de biologisch-dynamische landbouw genoemd.

Terwijl de biologisch-dynamische landbouw al een eeuw aan kringlooplandbouw doet. Waarom zouden we voer uit het verre Oosten halen, met een hoop vervuiling als gevolg, als het ook anders kan? Economisch kan het zeker uit om het zo te doen, zeker als je je producten rechtstreeks aan de klant levert en dus geen marges aan de tussenhandel hoeft af te dragen.

Mensen hebben er echt een hogere prijs voor over. Zeker nu in coronatijd vinden ze het belangrijk dat hun voedsel dichtbij en duurzaam is geteeld. Dat zien we hier aan de omzetten, die op een gegeven moment zijn verdubbeld.’’

Meer eigenwaarde dan van hoge cijfers

,,De school die ik doe, is een mbo-opleiding. Ik heb het vwo gedaan, maar vond nergens een universitaire opleiding die me aansprak. Ook niet aan de landbouwuniversiteit van Wageningen. Daar vinden ze dat je duurzaam bezig bent als je bijvoorbeeld met precisie-apparatuur zo gericht pesticiden spuit dat je er veel minder van nodig hebt.

Maar ik vind het uitgangspunt verkeerd. In mijn ogen moet je helemáál geen pesticiden gebruiken. Boer worden was niet mijn idee. Ik kom ook niet uit een boerenfamilie. Mijn vader is predikant in Roden/Roderwolde en mijn moeder doet de administratie van een school. Maar toen ik met mijn toenmalige vriendje op een open dag was bij de Warmonderhof, voor hém, dacht ik direct: maar dit is ook wat voor mij!

Ik voelde me daar niet een vreemdeling, zoals ik me vaak voel in de wereld. Ik denk dat dat ook komt omdat ik op de Vrije School heb gezeten, waarvan de antroposofie óók de basis vormt. En het leek mij fijn om nu eens te leren met mijn handen te werken ... Dat ik goed kan nadenken, wist ik al wel. Maar waarom zou ik daar per se wat mee moeten doen?

Mijn opa en oma vragen nog steeds wel eens: ‘Je doet dit alleen als tussenjaar toch?’ Maar inmiddels heb ik het idee om hierna naar de universiteit te gaan, losgelaten. Ik ben om. Ik ben verliefd geworden op de biologisch-dynamische landbouw en wil dit blijven doen. Ik krijg hier meer eigenwaarde van dan van hoge cijfers halen.

Vooral mijn leeftijdsgenoten vinden het heel leuk dat ik zo mijn eigen weg kies. En mijn ouders, die eerst wel kritische vragen stelden, zien nu ook dat ik mijn plek gevonden heb.’’

Word je dit jaar 20 jaar en wil je meedoen aan deze rubriek? Opgeven kan via  20in2020@ndcmediagroep.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu