'Misselijkmakend berekenend': Assense roofde uit huis terminale en overleden vrienden

De veroordeelde vrouw gebruikte vaak haar hondenhobby om het vertrouwen te winnen van de slachtoffers.

Een vrouw uit Assen is bij verstek veroordeeld tot zes maanden cel waarvan drie voorwaardelijk voor het stelselmatig beroven van mensen in kwetsbare posities. Zo roofde ze het huis leeg van haar overleden vriend, toen zijn familie haar de sleutel gaf om wat spulletjes op te halen.

Een ongekend volle zaal in coronatijd maandag, maar liefst vijftien benadeelden van drie families namen plaats in de rechtbank. Het werk van een 48-jarige vrouw uit Assen die niet bij de zitting verscheen.

De officier van justitie trok fel van leer tegen de vrouw. Ze schetste haar als: ,,Misselijkmakend berekenend, akelig manipulatief en met de empathie van een ijsblokje.’’

Vrouw stal sieraden maar ook tv en jacuzzi

De vrouw heeft in verschillende periodes maanden achter elkaar geroofd uit huizen in Tynaarlo, Zuidlaren en Assen van mensen die ze goed kende. ,,Ze wint het vertrouwen van mensen in een moeilijke periode in hun leven en schendt dit vertrouwen op een slinkse manier’’, zei de officier.

In 2019 werd er aangifte gedaan door de familie van de overleden Dirk uit Tynaarlo. Hij had een relatie met de vrouw. Nadat hij overleed kreeg zijn vriendin de sleutel om nog wat spullen uit zijn huis te halen, ze mocht de buffetkast en het bed meenemen. Maar toen de familie de volgende dag in het huis kwam, waren er veel meer spullen weggehaald zoals de tv, een fiets, een nieuwe opblaasbare jacuzzi, een cd-box en rouwkaarten.

Later merkten de nabestaanden dat er ook sieraden van andere familieleden misten. De vrouw was bij de familie in huis geweest en stal ze als ze boven naar de wc ging. De vrouw bood de gestolen schakelarmband, twee gouden kettingen, een trouwring met twee tandjes vervolgens aan bij de lommerd. Daar kreeg ze er een fractie voor van wat het waard was.

Vrouw gebruikt hondenhobby om vertrouwen te winnen

Na de aangifte in 2019, bleek er in 2016 ook al aangifte tegen de vrouw te zijn gedaan van soortgelijke delicten, alleen was ze in die zaak niet vervolgd. Deze zaak werd daarom tegelijkertijd behandeld. In deze zaak had de vrouw, die hondenliefhebber is, aangeboden om de hond uit te laten voor een man die terminaal was. Ze kreeg de sleutel en stal vervolgens een dure gouden armband en ketting. Ook daarvan werd bewijs gevonden. De vrouw heeft bekend bij de politie nadat ze met het bewijs werd geconfronteerd.

De hondenhobby gebruikte ze tussen 2014 en 2015 ook al. Ze paste in die periode op honden van drie Assenaren en stal ondertussen voor bijna zesduizend euro aan spullen en geld uit de huizen. Daarvoor kreeg ze in 2016 zestig uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf.

Vrouw stal terwijl ze nog onder behandeling was voor kleptomanie

De officier vertelde dat de reclassering een delictpatroon ziet bij de vrouw. De vrouw was nog onder behandeling voor haar kleptomanie, terwijl ze opnieuw aan het stelen was. ,,Het heeft dus niets geholpen’’, zei de officier. ,,Dus wordt het tijd dat ze voelt wat ze heeft gedaan.’’

De rechter was het hiermee eens en legde haar de geëiste zes maand gevangenisstraf op waarvan drie maanden voorwaardelijk. Ook moet de vrouw in haar proeftijd van drie jaar al haar contacten doorgeven aan de reclassering, zodat zij ingelicht kunnen worden over haar doen en laten.

Ook moet ze voor duizenden euro’s aan schade vergoeden voor de weggenomen spullen. Omdat ze de families ook psychisch schade heeft aangedaan, zit daar ook een immateriële schadevergoeding bij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu