'Mister SVBO' Emmen krijgt koninklijke onderscheiding terwijl hij dacht dat er coronacontrole was

Omdat vanwege het coronaprotocol de burgemeester het lintje niet mag opspelden, doet zoon Roy Keuter dat bij Berend Keuter. Foto: Foto Boudewijn Benting

Hij dacht dat de burgemeester zaterdag langskwam om te controleren of voetbalclub SVBO Emmen coronaproof was voor het eerste toernooi van het seizoen. In plaats daarvan kreeg Berend Keuter (70) oftewel ‘mister SVBO’ een koninklijke onderscheiding.

De stoeltjes in de kantine van de voetbalclub staan op keurige afstand van elkaar, op de grond staan pijlen met de looprichting en wie het sportpark binnenkomt kan zijn naam achterlaten in de mappen die er liggen. Nee, niemand kan zeggen dat Berend Keuter de aangekondigde ‘coronacontrole’ niet serieus neemt.

Op vrijdagavond en zaterdag is hij druk geweest met alle laatste controles. ,,En alles mooi doorluchten natuurlijk, alle deuren en ramen open’’, zo vertelt hij. ,,We hebben het mooi voor elkaar’’, zegt hij tegen burgemeester Eric van Oosterhout die voor deze wel heel speciale ‘controle’ persoonlijk is gekomen.

‘Heb je iets nodig, dan moet je Berend hebben’

Keuter heeft tot tien seconden voor hij wordt onderscheiden nog steeds niet door dat er iets bijzonders te gebeuren staat. Tot de burgemeester hem dan eindelijk naar buiten lokt, en hij het daar ziet: zijn hele familie is er. Keuter is al bijna 55 jaar met hart en ziel bezig voor de voetbalclub. Hij begon er op 16-jarige leeftijd als keeper, werd vanaf 1966 jeugdtrainer (dat is hij op 70-jarige leeftijd nog steeds), is bestuurslid, zit in de kantinecommissie en wat al niet meer. Bovenal weet iedereen die iets wil bij de club: daar moet je Berend voor hebben.

Zijn volwassen zoon Roy Keuter moet erom lachen. ,,Hij is zoveel op de club dat ik ben opgegroeid met een vader die er niet veel was.’’ Hij is elke dag minstens vier uur met de club bezig, en op donderdag, zaterdag en zondag is hij er de hele dag. Ook Keuters vrouw heeft daar best het een en ander van gemerkt, maar toch zijn ze ‘inclusief verkeringstijd’ al bijna 50 jaar samen. ,,Soms is het wel een beetje te veel hoor.’’

Volwassenen spreekt hij wel eens ‘licht dwingend toe’, maar de kinderen nooit

Keuter is helemaal beduusd als hij het lintje krijgt opgespeld. Hij mag zich Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen. ,,Ik voel er nu nog niks van, het moet nog bezinken.’’ Even later met zijn geliefde rosé voor zich, begint het in te dalen. ,,De kinderen vind ik het allerbelangrijkst, dat zij plezier hebben.’’ Hij illustreert het met een voorbeeld, van toen een moeder met haar zoon in de rolstoel naar de club kwam. ,,Hij wilde ook graag voetballen, moeilijk natuurlijk, maar hij had wel een loopfietsje.’’ Hij bedacht er wat op: een bal met een touw eraan. ,,Zo kon hij mooi met de bal over het veld, en een plezier dat hij had. Zo mooi om te zien.’’

Hij kan het best met de kinderen, omdat hij ze op zijn bijzondere manier benadert. Wil hij volwassenen bij de club nog wel eens ‘licht dwingend’ toespreken, bij de kinderen gaat dat heel anders. ,,Ik zeg: als jullie netjes op de lijn gaan staan, krijgt iedereen ranja. En ik schreeuw nooit. Reken maar dat ze netjes op de lijn staan, want ze willen allemaal die ranja’’, lacht hij.

Hij bemoeit zich overal mee

Hij bemoeit zich overal mee, dat is mooi maar soms ook vermoeiend voor hemzelf en anderen. Dat weet ook voorzitter Mark Siekman. ,,Tijdens een bestuursvergadering werd hij eens gepasseerd terwijl iemand anders het verkloot had. Hij probeerde dat te uiten maar er werd gezegd: daar hebben we het later over. Daarvan werd hij later echt emotioneel. Niet omdat hij gepasseerd werd, maar omdat het niet goed ging met de club. En dáár gaat het hem om.’’ Dat bleek ook wel toen hij een scheidsrechter was en uitgleed tijdens de wedstrijd. Hij brak zijn enkel maar voordat hij zei dat hij pijn had, was het eerste dat hij tegen Siekman zei: ,,Neem jij het even over, de jongens moeten voetballen.’’ Daarna werd hij per ambulance afgevoerd. Tekenend voor mister SVBO.

,,In al die jaren is hij één zaterdag ziek geweest’’, zegt Siekman. Toen moest hij operatie ondergaan. ,,Hij baalde dat de operatie in het weekend was.’’ Keuter gaat niet graag op vakantie, en als hij wel gaat dan belt hij iedere dag of het wel goed gaat. ,,Maar ik ben aan heet afbouwen hoor’’, zegt hij. Tegenwoordig mag namelijk af en toe iemand anders de ranja voor de jeugdspelers inschenken.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu