Mit, nach, bei, seit, von, zu, außer, aus, gemäß, gegenüber... Scholier is nog niet van Duits af, als het aan de provincies ligt

De scholier is nog niet van de Duitse les af, als het aan de provincies Drenthe en Groningen ligt. Foto DvhN

Engels is misschien cool, maar Duits is genau so wichtig. Helemaal als je vlakbij Duitsland woont.

De provincies Drenthe en Groningen ondersteunen daarom een actie naar de Tweede Kamer om te voorkomen dat het onderwijs in het Duits verder achteruitgaat. Het landelijke parlement praat volgende maand over een nieuw programma voor het vmbo. Daarin is volgens de provincie Drenthe volop aandacht voor het Engels, maar veel minder voor Duits en Frans, de talen van onze buurlanden.

Argusogen

De gemiddelde scholier zal dat misschien prima vinden, vertegenwoordigers van grensregio’s zien de ontwikkelingen met argusogen aan. In die grensregio’s werken provincies en bedrijven aan weerszijden van de landsgrens samen. Dat kan er bijvoorbeeld toe leiden dat Duitse bedrijven Nederlanders kunnen inhuren als ze krap zitten in personeel, of omgekeerd.

Leraren Duits zijn in Nederland tegenwoordig met een lampje te zoeken. Nederlandse jongeren spreken zo langzamerhand een mengelmoes van Engels en Nederlands, maar in het Duits kunnen ze zich niet meer uitdrukken. Dat rijdt die samenwerking in de grensregio behoorlijk in de wielen.

Frau Pranger onderwijst Groningse kinderen

De gemeente Oldambt zet daarom al enige jaren alle zeilen bij om schoolkinderen Duits bij te brengen. Sinds het schooljaar 2017-2018 geeft Frau Franzis Pranger-Wiese Duitse les op vijf basisscholen. Wethouder Bard Boon (Partij voor het Noorden) ondersteunt dit van harte. „Onze gemeente zal zich er voor blijven inzetten dat kinderen hier goed Duits leren. Het is een vreemd voorstel om de aandacht daarvoor te verminderen.”

In de Randstad staan ze er niet altijd bij stil hoe belangrijk het voor mensen in het oosten van het land is om de taal van de buren te spreken. De Eems Dollard Regio (EDR), de grensregio rondom Delfzijl en Winschoten, heeft zich daarom aangesloten bij soortgelijke samenwerkingsverbanden in Drenthe, Overijssel en Limburg.

„De Tweede Kamer bespreekt dat nieuwe programma voor het voortgezet onderwijs nog, we kunnen er nu nog veranderingen in aanbrengen”, zegt Michiel Malewicz, hij is projectmanager Koepelproject Arbeidsmarkt bij de EDR. „We merken hier dagelijks dat het Duits heel belangrijk is.”

Nieuws

menu