Mobiele verloskamer ziekenhuis Assen weggehaald: weinig gebruikt ondanks veel extra bevallingen uit Hoogeveen

De mobiele vierde verloskamer van Wilhelmina Ziekenhuis Assen is na een half jaar weggehaald. Volgens het ziekenhuis werd de extra unit weinig gebruikt.

De mobiele verloskamer is eind september geplaatst vanwege de sluiting van de afdeling klinische verloskunde van de ziekenhuizen van Treant in Stadskanaal en Hoogeveen. Andere ziekenhuizen krijgen het daardoor drukker. ,,Bevallingen komen niet gereguleerd binnen, maar vaak met pieken”, zegt een woordvoerster van WZA. ,,We hebben beloofd aan inwoners van Drenthe dat we veilige zorg zouden leveren en wilden daarom niet het risico lopen dat we niet genoeg verloskamers zouden hebben.”

Mobiele verloskamer is duur

Volgens de woordvoerster blijkt nu uit ervaring dat de mobiele verloskamer weinig gebruikt wordt. Een aantal weken geleden is de mobiele unit daarom weggehaald. ,,Daarom hebben we kunnen besluiten om de unit weer weg te laten halen.” Kostenoverwegingen spelen daarbij ook een rol. Een mobiele verloskamer is duur. ,,Want een verloskamer moet aan veel eisen voldoen, vergelijkbaar met een operatiekamer.”

Een flink deel van de vrouwen gaat sinds de sluiting van Hoogeveen voor hun bevalling naar WZA of het Isala in Zwolle. Een beperkter aantal kiest voor Emmen, Hardenberg, Drachten of het UMCG en het Martini Ziekenhuis in Groningen, als daar een medische indicatie voor is. Naar verhouding gaan de meeste vrouwen uit de regio Hoogeveen naar WZA. ,,Het zijn er wel iets minder dan verwacht. Zoals het nu lijkt worden het er 300 in plaats van 400 per jaar. De zomerperiode is meestal wel wat drukker, dus het kan nog wel hoger uitvallen.”

Bij pieken kan het vol liggen

In totaal worden in het Asser ziekenhuis dit jaar ongeveer 1300 kinderen geboren. Het ziekenhuis heeft drie verloskamers en twee zogeheten labour rooms die gebruikt kunnen worden als de bevalling nog even op zich laat wachten. ,,Bij pieken kunnen alle kamers vol liggen. Dat komt soms voor.”

Nieuw ouder- en kindcentrum

WZA krijgt een nieuw ouder- en kindcentrum met vier verloskamers. ,,Ook twee met een bad. De vader kan ook blijven slapen en na de bevalling houden we moeder en kind bij elkaar als dat kan. Ook daar is ruimte voor de vader, zodat we echt gezinsgerichte zorg kunnen leveren.” Het nieuwe ouder- en kindcentrum is naar verwachting in november klaar voor gebruik.

Nieuws

Meest gelezen

menu