Moedeloos Gasselternijveenschemond stuurt subsidie terug

Gasselternijveenschemond strijdt alleen nog tegen molens

Dorpsbelangen Gasselternijveenschemond richt zich alleen nog op de strijd tegen de komst van windmolens. Het bestuur stuurt 19.000 euro subsidie voor verbetering van de leefbaarheid retour afzender.

Dorpsbelangen Gasselternijveenschemond richt zich alleen nog op de strijd tegen de komst van windmolens. Het bestuur stuurt 19.000 euro subsidie voor verbetering van de leefbaarheid retour afzender.

Voorzitter Egbert Huiting van de vereniging stelt dat de vereniging gedemotiveerd en moedeloos is nu de plannen voor windmolens aan weerszijden van het dorp door lijken te gaan. Elke inspanning om de leefbaarheid van Gasselternijveenschemond te verbeteren is volgens het bestuur het paard achter de wagen spannen als het dorp tussen de windmolens komt.

De vereniging gaat dan ook alle inspanningen richten op het verzet tegen de molens. ,,De leefbaarheid staat onder grote druk en we zien geen mogelijkheden die tegen de stroom in nog te verbeteren. Ook deelname aan het project ter verbetering van gezondheid en welzijn in het Veenkoloniale gebied (KANS) lijkt ons water naar de zee dragen.''

Regie bij minister

De vereniging mocht in het kader van het project Vitaal Platteland een paar projecten in de benen helpen om het dorp leefbaarder te maken. Dorpsbelangen had al eerder aangekondigd dat ze de activiteiten zou stoppen als de windmolenplannen door zouden gaan. In brieven aan de gemeentebesturen van Aa en Hunze en Borger-Odoorn en aan de provincie voegt het bestuur de daad bij het woord.

De directe aanleiding is het besluit van de rechter om minister Kamp de regie te gunnen voor de plannen voor windmolens in de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn. Beide gemeenten hebben via de rechter geprobeerd om de zeggenschap over de plek van de molens en de omvang van de plannen terug te halen naar de lokale overheden.

De minister beroept zich op de rijkscoördinatieregeling (RCR), waardoor hij mag zeggen hoe en waar windmolens mogen komen in de Drentse Veenkoloniën. Volgens de rechter is dat terecht, omdat het in beide Hondsruggemeenten gaat om één plan voor meer dan 100 megawatt aan windmolens. De gemeentebesturen bestrijden dat.

Dorpsbelangen Gasselternijveenschemond noemt het moedig van beide gemeenten om naar de rechter te stappen en pleit voor hoger beroep.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu