'Wat kan die man fantaseren', zegt Ingrid Meinema over Hans O. uit Emmen, die verdacht wordt van de moord op haar zoon Ralf

Ingrid Meinema is blij dat de 42-jarige kofferbakmoord-verdachte Hans O. uit Emmen langer in voorarrest moet blijven zitten. ,,Ik ben blij dat ze hem vasthouden.”

Ingrid en Wietze Meinema .

Ingrid en Wietze Meinema . Foto DVHN

Volgens haar kan het niet anders dan dat Hans O. meer weet over de afschuwelijke moord op haar toen 31-jarige zoon Ralf Meinema uit Klazienaveen. ,,Hij zal er heus wel wat vanaf weten”, zegt ze. Meinema heeft dan net te horen gekregen dat de rechtbank in Assen de 42-jarige O. langer in voorarrest houdt.

Dinsdag stond Hans O. voor het eerst voor de rechtbank voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de gewelddadige dood op boerenzoon Ralf Meinema. Die werd op 31 maart 2017 dood in de kofferbak van zijn zwarte Mercedes gevonden.

De auto bungelde half boven het Stielteskanaal tussen Zandpol en Coevorden. Ingrid Meinema en haar man Wietse wilden dinsdag nog niks zeggen. ,,We wisten dinsdag nog niet waar we aan toe waren natuurlijk.”

‘Hans O. is geweldige fantast’

Maar nu de rechters hebben gesommeerd dat O. langer in de gevangenis van Leeuwarden moet blijven, wil Meinema wel wat kwijt. ,,Dinsdag was ik helemaal kapot. We kwamen er echt kapot weg. We hebben dit ook nog nooit meegemaakt natuurlijk.” Hoewel Ingrid en Wietse Meinema in de zaal zaten, hebben ze Hans O. niet echt aan kunnen kijken. ,,Hij kwam binnen met een mondkapje. Ik heb z’n gezicht niet eens goed gezien.”

Hans O. vertelde dinsdag dat hij Ralf Meinema nog maar kort kende. En dat het volgens de 42-jarige verdachte juist Meinema was die hem had benaderd. Om een ‘verboden handeltje’ op te zetten. Meinema zou volgens O. hem hebben geadviseerd om een prepaidtelefoon met simkaartje aan te schaffen.

Ingrid Meinema vindt het heel bijzonder dat O. haar zoon verdacht maakt. ,,Terwijl Ralf zelf niet zo’n prepaid-telefoon had. Wat moet ik nou met zo’n verhaal? Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Heel erg rare sprongen”, vindt Ingrid. Ze vindt ook dat de advocaat van O. heeft geprobeerd om een en ander in de schoenen te schuiven van de andere verdachte: Kenny B. uit Klazienaveen. ,,Door zo te wijzen op het dna van die Kenny op Ralf. Maar er is ook dna van O. op Ralf aangetroffen.”

Tijdens de pro formazitting werd inderdaad bekendgemaakt dat er mengsporen van Hans O. op de linker broekzak van Ralf Meinema zijn aangetroffen. Volgens O. komt dat omdat hij de hand van Meinema de dag voor de moord had geschud.

Ook heeft de 42-jarige Hans O. het stuur van zijn Mercedes aangeraakt. Hij wilde volgens zijn advocaat zo graag in ‘de interessante auto van Ralf Meinema’ zitten. ,,Die man kan heel goed fantaseren. Hans O. is een geweldige fantast. Dat idee heb ik”, reageert Ingrid Meinema.

‘Waarheid komt boven tafel’

Het Openbaar Ministerie maakte ook bekend dat Hans O. de dagen voor Meinema’s dood naarstig heeft getracht zijn mobiele nummer te achterhalen. Die hij vervolgens meerdere malen belde met zijn prepaidtelefoon. De telefoon gebruikte hij alleen voor zijn contact met Ralf Meinema. ,,En dan is er ook nog die getuige. Hij heeft wat uit te leggen”, vindt moeder Ingrid.

Ze hoopt oprecht dat zij en haar familie in de komende tijd wat meer te weten komen. ,,Dat Hans O. zijn bakkes eens lostrekt. Dat is voor alle partijen beter. Dan weten we eindelijk een keer wat er heeft gespeeld. Wij kunnen het niet naast ons neerleggen. Maar vroeg of laat komt de waarheid boven. Daar blijf ik in geloven”, aldus Ingrid Meinema.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu