Moeder in Assen betrapt haar vriend (50) met minderjarige dochter: ex-stiefvader veroordeeld voor seksueel misbruik

Een nu 50-jarige man is door zijn toenmalige vriendin in Assen betrapt toen hij seks zou gaan hebben met haar minderjarige dochter. Het meisje deed later aangifte tegen hem. De rechtbank heeft de man schuldig bevonden aan ontucht. ,,Vanaf haar zestiende had hij ruim een jaar lang frequent geslachtsgemeenschap met zijn stiefdochter.”

Rechtbank in Assen

Rechtbank in Assen

De man beweerde bij de behandeling van de strafzaak twee weken geleden dat zijn ex-partner psychisch in de war was en alles had verzonnen. Maar de rechtbank denkt daar anders over.

De moeder heeft verklaard dat zij in de nacht van 10 op 11 maart 2018 naar beneden ging om iets te drinken. Zij zag haar minderjarige dochter met haar onderbroek en haar pyjamabroek naar beneden voorovergebogen staan. Haar stiefvader, de toenmalige partner van de moeder, stond achter het meisje en was aan zijn broek aan het sjorren.

De man heeft bij de politie gezegd dat hij zich de pleuris was geschrokken toen hij zijn stiefdochter in haar blote billen zag staan. Naar zijn zeggen was hij op weg naar de wc en was hij daarom aan zijn broek aan het sjorren.

Kwetsbare en afhankelijke positie

Het destijds 17-jarige meisje vertelde de politie dat de man de bewuste nacht seks met haar wilde. Ze hadden al veel vaker seks gehad. Het begon toen zij 16 jaar was. Volgens de rechtbank heeft de stiefvader, die dertig jaar ouder is dan het slachtoffer, misbruik gemaakt van haar kwetsbare en afhankelijke positie. ,,Zijn stiefdochter vertrouwde hem en voelde zich veilig. Dat vertrouwen heeft hij op grove wijze geschonden”, oordeelt de rechtbank.

In plaats van een steun- en voorbeeldfiguur voor haar te zijn, heeft hij een ernstige inbreuk gemaakt op haar lichamelijke integriteit, vindt de rechtbank. ,,Het is extra kwalijk dat de ontucht heeft plaatsgevonden in de gezinswoning. Het huis is bij uitstek de plek waar zij veilig had moeten zijn.”

Volgens de rechtbank leert de ervaring dat seksueel misbruik vaak nadelige psychische gevolgen voor het slachtoffer met zich brengt, die nog lange tijd kunnen doorwerken. ,,Ook in dit geval zijn daar aanwijzingen voor, mede gelet op de verklaring in het dossier van het slachtoffer.”

Manipuleren om ontucht geheim te houden

,,Hij zei dat ik mijn familie kwijt zou raken als ik erover zou praten”, staat in haar slachtofferverklaring. ,,Ik voelde me schuldig en wilde dat het stopte. Ik had veel angst dat ik mijn familie kwijt zou raken. Soms heb ik nog herbelevingen en kan ik moeilijk in slaap komen.”

Volgens de rechtbank heeft de verdachte zich kennelijk niet bekommert om de gevolgen die zijn handelen voor haar hebben. ,,Hij was alleen bezig met zijn eigen lustgevoelens.”

De rechtbank noemt het ook kwalijk dat de man geprobeerd heeft om zijn stiefdochter te manipuleren om de ontucht geheim te houden. De man is veroordeeld tot 1,5 jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De straf valt lager uit dan de 2,5 jaar cel (half jaar voorwaardelijk) die door het Openbaar Ministerie (OM) was geëist.

10.000 euro schadevergoeding

Bij de strafbepaling heeft de rechtbank rekening gehouden met de ernst, frequentie en de duur van het misbruik, maar ook met het feit dat de verdachte geen strafblad heeft. Ook acht de rechtbank in tegenstelling tot het OM niet bewezen dat sprake was van verkrachting. De man moet het slachtoffer 10.000 euro schadevergoeding betalen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rechtbank
menu